ERDON Országos hírek

2010.05.11. 07:16

A tanügyi szakszervezetek keddtől sztrájkőrséget tartanak

<p>A tanügyi szakszervezetek keddtől két héten keresztül sztrájkőrséget tartanak a parlament előtt, mert elégedetlenek a IMF-el folytatott tárgyalások után bejelentett a fizetéscsökkentéssel, illetve az új tanügyi törvénnyel.</p>

Liviu Pop, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) főtitkára hétfőn azt nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy körülbelül 200 pedagógus tart napi két órás sztrájkőrséget a parlament előtt május 11., 12., 13., 18., 19. és 20-án. „Az oktatásban már csökkentettük az állások számát. A fizetések 25 százalékos csökkentése az oktatás minőségének visszaesését jelentené, mert nálunk a finanszírozás a diákok száma alapján történik” – fejtette ki Pop.

A szakszervezetek közös akciói közt szerepel a kormány és az elnöki hivatal előtti sztrájkőrség keddtől május 19-ig, jövő szerdán, május 19-én nagygyűlést terveznek, május 25-től pedig általános sztrájkot – nyilatkozták a Mediafaxnak. A források szerint a szakszervezeti szövetségek elvileg megegyeztek, de végleges döntést csak azt követően hoznak, hogy konzultálnak megyei tagságukkal, illetve kedden a parlamentben tárgyalnak a politikai pártokkal és a kormánnyal.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke, a Traian Băsescu az államfővel folytatott vasárnapi tárgyalás után elmondta, döntöttek egy válságstáb összeállításáról, amelynek tagjai lesznek a szakszervezetek, munkáltatók, a kormány és a politikai pártok, ennek a szervnek lesz a feladata elemezni a javasolt költségcsökkentő megoldásokat, illetve az alternatív elképzeléseket. Hossu kifejtette, a válságstáb első alkalommal kedden 11 órakor ül össze és a szakszervezetek az akkor hozott döntésektől teszik függővé, folytatják-e a tiltakozó akciókat, vagy lemondanak ezekről.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin, kifejtette, a végleges döntést azt követően hozzák meg a tiltakozásokról, ha áttanulmányozták az IMF-el kötött szerződés teljes szövegét. Costin szerint hétfőn kapnak meg minden adatot, számot, amelyek alapján megállapodott a kormány és az IMF, és ezek alapján határoznak a további tiltakozásokról. „Mindenképpen marad a már eldöntött program, kedden az Agrostar szövetség tiltakozik, és maradnak a május 19-re tervezett akciók is” – emelte ki Costin.

A CNSLR Frăţia elnöke, Marius Petcu pedig azt nyilatkozta, előbb a megyei szakszervezeti vezetőkkel egyeztetnek és közösen döntenek, elfogadják a Traian Băsescu által javasolt megszorítócsomagot, vagy megkezdik a tiltakozást.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!