ERDON Országos hírek

2008.04.17. 15:49

Válaszlevél az ellenlevélre

<p>Tőkés László EP-képviselő válaszlevelet írt Rares Niculescu Demokrata-Liberális Párti (PD-L) képviselő ellenlevelére, melyben ez utóbbi azt állítja, hogy Tőkés hamis módon köti össze a március 15-ik magyarellenes tüntetést Lészai Lehel kolozsvári fiatalembernek ugyanazon a napon történt megveretésével.</p>

Tőkés levelében visszautasítja és cáfolja a Niculescu levelében közzétett állításokat. Többek közt kiemelte: egyenesen bizarr Niculescu úr állhatatos ragaszkodása ahhoz az elképzeléshez, hogy semmilyen kapcsolat nem volt a magyarellenes demonstráció résztvevői és a gyűlölettel indíttatott támadás között, hiszen Lészai Lehel éppen a magyarellenes demonstráción készült videofelvételek alapján tudta azonosítani néhány támadóját. Az sem igaz, hogy a magyarajkú lakosság megemlékezése és az erre igyekvő fiatalember megverése a „város teljesen más részében történtek”. Levelében Tőkés példákat említve hívja fel a figyelmet arra, hogy Kolozsváron rendszeresek a kisebbségellenes megnyilvánulások, a város nem multikulturális toleranciájáról, hanem volt ultranacionalista polgármesteréről, Gheorghe Funarról ismert a világban, emellett a helyi egyetemi állapotok nemcsak hogy korlátozzák a multikulturalizmust, de a többnyelvűséggel szembeni intolerancia is jellemző rájuk. Ezt követően felhívja Emil Boc polgármester figyelmét arra, hogy a 60/1991 számú törvény 9. cikkelye kellő jogalapot biztosított volna arra, hogy a polgármester ne engedélyezze a magyarellenes demonstrációt. Tőkés végezetül arra figyelmezteti képviselőtársait, hogy a gyűlölködő demonstráció ellen nemcsak ő, hanem romániai emberjogi szervezetek, a Kolozsvári Zsidó Hitközség és az RMDSZ, illetve Sógos Csaba EP-képviselő is felemelték a szavukat. Niculescu levele lényegében pártja azon erőfeszítéseire világít rá, hogy megakadályozza Tőkés László felvételét az Európai Néppártba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!