Erdon - Nemzetkozi

2015.10.08. 15:17

Megújult az ikonikus jelkép

Szegedi dóm: egyszerre családbarát templom, szakrális tér és nyitott, befogadó közönségmágnes.

Szegedi dóm: egyszerre családbarát templom, szakrális tér és nyitott, befogadó közönségmágnes.

Csaknem 2,1 milliárd forintos uniós és magyarországi fejlesztés eredményeként megújult Szeged ikonikus jelképe, a dóm. Többek között multifunkcionális kiállítótér kapott helyet az altemplomban, a terepszint alatti helyiségsor újrahasznosítása során információs pultot, zarándok büfét, artshopot és könyvesboltot alakítottak ki; részben átalakult a liturgikus tér, új padsorokkal bővültek a kereszthajók, javult a terem akusztikája, a nyugati tornyot, valamint a Dömötör tornyot is megnyitják a látogatók számára.

- Határozott szándékunk volt átfogó koncepció alapján kiemelni a dóm szépségeit, mindenki számára hozzáférhetővé tenni értékeit, ezáltal komoly turisztikai célponttá tenni. Ezzel egyidejűleg erősíteni azokat a közösségépítő funkciókat, mellyel a templom és kulturális terei a találkozások, hitéleti összetartozás színterévé válnak- ismertették a felújítás koncepcióját Gunther Zsolt és Váncza László Ybl-díjas építészek.

A koncepció főbb elemei a követezők: az altemplom tereit teljes mértékben felszabadították. Itt kap helyet egy a dóm és a Dóm tér építését bemutató interaktív kiállítás, valamint ehhez kapcsolódik az egyházi kincstár tárgyainak kiállítása, de itt kap helyet egy konferencia-, illetve közösségi rendezvényeknek helyet adó terem is.

A nyugati oldalon, a Dömötör-torony középkori falait is magába foglalva nyílik a zarándok büfé fogyasztótere. Az urnatemető funkciója megmarad, ám a kegyeleti tér és a közönségforgalmi zónák elkülönülnek. Részben átalakult a dóm liturgikus tere: a szentély apszisában található főoltárt szegélyező baldachin a négyezetbe, a kupola alá került. Visszakerült eredeti helyére a Szent Gellért ereklye, a dóm keleti oldalkápolnáját keresztelő kápolnává alakították.

A nyugati torony bejárhatóvá tétele a fejlesztés egyik sarokköve. A közösségi tér funkció itt sem csak egy hangzatos szlogen: a különböző szinteken úgynevezett “közösségi kohókat” alakítottak ki, ezekben a terekben foglalkozásokat, próbákat, lehet tartani.

De nem ez az egyetlen torony, amit érdemes megnézni a dóm látogatás alkalmával. A többszintes Dömötör torony megnyitásával és restaurálásával Szeged legrégebbi, románkori rétegét mutatják be.

Várjuk Önöket Szegeden!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!