Erdon - Nemzetkozi

2012.04.17. 12:24

Kína a közép- és kelet-európai országok felé fordul

A kínai miniszterelnök közelgő európai útja a barátság és a gyakorlati együttműködés elősegítését is szolgálja a közép- és kelet-európai országokkal - állapította meg közös tájékoztatóján a kínai külügyminisztérium és kereskedelmi minisztérium miniszterhelyettese hétfőn Pekingben.

A kínai miniszterelnök közelgő európai útja a barátság és a gyakorlati együttműködés elősegítését is szolgálja a közép- és kelet-európai országokkal - állapította meg közös tájékoztatóján a kínai külügyminisztérium és kereskedelmi minisztérium miniszterhelyettese hétfőn Pekingben.A Budapesten megrendezett Kína-Közép- és Kelet-Európa szimpóziumról minap hazatért Szung Tao külügyminiszter-helyettes megjegyezte, hogy a globális válság és az európai szuverén hitelválság közepette a felek közös célja, hogy "kölcsönösen előnyös" kapcsolataikat elmélyítsék.

Kínai részről most első ízben megerősítették azt is, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) április végén Lengyelországban találkozni fog több ország vezetőjével és részt vesz egy térségi gazdasági, kereskedelmi fórumon.

Csiang Jao-ping a kereskedelmi tárca miniszter-helyettese a közép- és kelet-európai országokat Európa feltörekvő piacainak nevezte, amelyek "az európai integrációs folyamatban is megőrizték fejlődésüket".

Csiang úgy vélte: a térség országai hatalmas piaci potenciállal és magasan képzett munkaerővel rendelkeznek, kiváló a földrajzi elhelyezkedésük, iparuknak jók az alapjai, s az infrastruktúra-építés iránt jelentős kereslet jellemzi őket.

A gazdasági átalakulás és az ipari szerkezetváltás időszakában az együttműködésnek óriási tartalékai vannak - húzta alá a politikus, kiemelve, hogy kormánya fontosnak tartja a kapcsolatépítést az érintett országokkal.

Az MTI információ szerint a lengyelországi fórumon 16 ország képviselteti magát, s eddig legkevesebb tíz ország erősítette meg, hogy kormányfői szinten lesz jelen.

A résztvevők között lesznek a balti országok, a visegrádi négyek, Románia, Bulgária, valamint a Balkán országainak képviselői. Úgy tudni, Kína az eseményre 250-400 üzletembert visz, s velük együtt a helyiek és a külföldről érkezők számát ezer körülire teszik. Meg nem erősített információk szerint a kínai kormányfő több kétoldalú megbeszélést is folytat majd.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal honlapján ismerteti az április 26-i fórum programját és egyben érdeklődő magyar vállalkozások számára közöl felhívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!