Erdon - Nemzetkozi

2011.06.14. 14:21

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke szerint Kadhafi teljesen egészséges

<p>Teljesen egészséges Moammer el-Kadhafi - jelentette ki Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, aki vasárnap találkozott Tripoliban a líbiai vezetővel.</p>

  A FIDE irányítója elmondta, hogy Kadhafi hívta meg őt, és a kétórás találkozón beszélgettek, sakkoztak, valamint teát ittak a líbiai vezetővel. A FIDE elnöke szerint Kadhafi teljesen normális ember benyomását keltette, akivel nyugodt és baráti beszélgetést folytatott.

    Iljumzsinov a Biznesz FM orosz kereskedelmi rádiónak adott interjút, amelyben elmondta, hogy a találkozó az egyik kormányzati negyedben zajlott a fővárosban, Tripoli központjában. Arra a kérdésre, hogy vajon megerősítették-e Kadhafi őrizetét, azt válaszolta: a líbiai vezető tudja, hogy vadásznak rá. 

    A FIDE elnöke arról is beszámolt, hogy többször volt Kadhafi otthonában, ha azt annak lehet nevezni, a líbiai vezető ugyanis egy sátorban él, mert sivatagi nomádnak, beduinnak vallja magát. 

    Arra a kérdésre, hogy vajon Kadhafi Tripoliban él-e, a sakkvezető azt válaszolta, nem tudja, de majd legközelebb megkérdezi tőle.

    A nemzetközi sakkszövetség elnöke azt is elmondta, hogy a találkozóról nem egyeztetett az orosz politikai vezetéssel, és így nem is kapott semmilyen politikai instrukciót. Líbiába az afrikai országokat érintő munkalátogatása kapcsán utazott, hogy felmérje a sakk távlatait abban az országban. Sikerült megállapodnia arról, hogy Tripoliban az ősszel jelentős nemzetközi sakkversenyt tartanak. A líbiai hatóságok pedig arról számoltak be neki, hogy október elsejétől a sakkot felveszik a kötelező iskolai tantárgyak közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!