ERDON Helyi sport hírek

2016.11.21. 17:02

Kínában folytat(hat)ja a kerékpáros

A margittai Horváth Roland a kerékpározás „szerelmese”. Ha lehetne, minden idejét kerékpáron töltené, és ennek érdekében minden tőle telhetőt meg is tesz.

A margittai Horváth Roland a kerékpározás „szerelmese”. Ha lehetne, minden idejét kerékpáron töltené, és ennek érdekében minden tőle telhetőt meg is tesz.

Hivatásos kerékpározó, és fiatal kora ellenére már oktatóként is tevékenykedik. Margittán született 1995-ben és jelenleg is szülővárosában lakik. Aktuális munkahelye Nagyváradra szólítja, ezért az ingázók körét gyarapítja. Mindez nem hátrálja abban, hogy rendszeresen kerekezzen, melyet négy évvel ezelőtt kezdett el és továbbiakban is folytatni akar. Munkaidő után rendszeresen edz, készül a soron következő versenyre. A téli időszakban azonban a felkészülés csak az edzőteremben valósítható meg, ami az erőnléti állapot fenntartását biztosítja. Kitartásának köszönhetően egy évvel ezelőtt bekerült a csíkszeredai Tușnad nevű csapatba, mely komoly eredményekkel büszkélkedhet. Ennek elnöke Novák Eduárd paralimpiai bajnok. Az ajánlólevelet a margittai kerékpáros ruhákat és kellékeket gyártó Bellotto cégtől kapta.

Távol a háztól

Hét hónapra odaköltözött és a versenyzés mellett 8-12 éves fiataloknál edzőként tevékenykedett. Saját bevallása szerint nagyon sokat fejlődött ott, 10-12 fő volt egy csapatban, meghívásos alapon, különböző országokból. Elmondása szerint jól érezte magát, igazi családi hangulat volt, talán ennek is köszönhető, hogy sikerült bekerülnie a román válogatottba. Úgy gondolta idén is Csíkszeredán folytatja, de közben meghívást kapott egy kínai csapattól, amelynek vezetői valószínűleg a Székely Körversenyen figyeltek fel rá. Bulgáriában is részt vett a csapattal egy hatnapos, 950 km-es, szakaszokra osztott versenyen. Most folynak a tárgyalások a kínai csapattal és lehet, hogy elfogadja a felkérést. Egy ideig a margittai CSC kerékpáros csapatnak is tagja volt, de mivel ennek tagjai főleg az idősebb generációt képviselik, hamar „kinőtt” közülük.

Befejezni a versenyt…

– Melyek a legkiemelkedőbb eredményei? – kérdeztük a fiatal kerékpárost…

– A legfontosabb mindig az volt, hogy egy adott versenyt be tudjak fejezni, és eddig ez szerencsére mindig is sikerült. Általában a középmezőnyben végeztem. Voltam a debreceni és a dévai versenyen is. Utóbbin harmadik helyet értem el.

– Milyen terveket sző az elkövetkező évekre?

– Mindenképpen tagja akarok lenni egy jól menő csapatnak, ahol tovább fejlődhetek, főleg megmérettetések által. Szerintem egy verseny többet ér, mint kétheti komoly edzés. Ott ugyanis van motiváció, mely a maximumot hozza ki a sportolóból. Szeretnék találni egy komoly edzőt, aki a felkészülésemet szakmailag irányítaná. Szeretek kerékpározni, mely kielégíti sportszenvedélyeimet, jó erőnlétet ad, és egészséges életmódot biztosít számomra. Ameddig bírom, versenyzek, utána pedig edzőként szeretnék tovább dolgozni ebben a versenyszakágban.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!