ERDON Helyi sport hírek

2012.01.17. 14:52

Mani, a felzárkózás mestere

A 17. helyen fejezte be az idei Dakar-ralit Gyenes Emánuel, a brassói Vectra Racing Team szatmárnémeti motorosa. Mani az elmúlt évhez hasonlóan idén is folyamatosan javított helyezésén.

A 17. helyen fejezte be az idei Dakar-ralit Gyenes Emánuel, a brassói Vectra Racing Team szatmárnémeti motorosa. Mani az elmúlt évhez hasonlóan idén is folyamatosan javított helyezésén.

 

Gyenes Emánuel vasárnap érkezett Limába, csapattársával Marcel Butuzával, illetve a Vectra Racing Team segédcsoportjával, miután két hét alatt 8300 kilométert tett meg a pampák között, az Andok-hegységben, valamint az Atacama-sivatagban a 2012-es Dakar-ralin. Mani a 17. helyen fejezte be a versenyt, míg Butuza a második pozícióban végzett a maraton kategóriában – ahol nem engedélyezett a motor cseréje –, összetettben pedig a figyelemre méltó 44. helyezést érte el.

A verseny hivatalosan január elsején debütált az argentinai Mar del Plata városában. A kéthetes száguldás során a versenyzők minden nap 4.30 órakor keltek és voltak olyan napok, amikor emberfeletti, 45 C fokot is meghaladó hőmérsékletben versenyeztek.

Egy helyet javított

A 2011-es Dakar-ralihoz hasonlóan Mani ebben az évben is a legjobb harminc között kezdte a versenyt, az első fordulóban szerzett 29. helyét pedig folyamatosan javította, végül pedig – amint azt már megírtuk – a 17. helyen fejezte be a versenyt. Ez Mani legjobb eredménye eddigi „dakaros” pályafutása során, ugyanis egy pozícióval felülmúlta tavalyi rekordját (18. hely).

„Nagyon örülök, hogy elértem Limába. Nem hittem, hogy a versenyszervezők ilyen nehéz napokat készítettek elő Peruban, viszont ebben az évben déltől északig átszeltem az Atacama-sivatagot, ami abszolút lenyűgöző volt. Nagyon nehéz verseny volt csapatunk számára, mivel az új, 450 köbcentis motorokkal indultunk. Liviu, Romeo és Rolf (a segédcsapat tagjai – szerk. megj.) nagyon sokat segítettek nekünk, nagymértékben nekik köszönhetjük, hogy eljutottunk a célig” – nyilatkozta Mani.

Butuza is kiválóan versenyzett. A versenytáv felénél még az első helyen állt a maraton kategóriában, az utolsó fordulókban azonban megelőzte őt legnagyobb vetélytársa, a holland Daniel Willemsen (Honda). A román motoros eredménye a Vectra Racing Team harmadik dobogós helyezését jelenti, ugyanis 2009-ben Frans Verhoeven, míg 2011-ben Mani állhatott a dobogó legfelső fokára ebben a kategóriában.

Mani és csapata holnap 19.15 órakor érkeznek az otopeni-i repülőtérre egy Air France repülővel, amelyik Párizs és Bukarest között közlekedik.

 

 

Dakar-rali 2012

A Dél-Amerikában immár negyedik alkalommal megrendezett Dakar-ralit a motorosok versenyében a francia Cyril Despres (KTM) nyerte meg kevesebb, mint egy perccel megelőzve legnagyobb vetélytársát, a spanyol Marc Comát. Az autósoknál szintén francia győzelem született Stéphane Peterhansel immár tizedik Dakar-győzelmét könyvelhette el. A kvadosoknál a Patronelli-fivérek (Marcos és Alejandro) végeztek az első két helyen, míg a kamionok versenyében a holland Gerard de Rooy törte meg az oroszok egyeduralmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!