ERDON Helyi hírek

2019.06.26. 10:55

Tánc edzőtábor zajlik Váradon

Nagyszabású tánc edzőtábor zajlik a héten a Szűcs Tímea vezette váradi Sunshine Dance szervezésében. A foglalkozás helyszíne a Dacia iskola két tornaterme, jól felkészült oktatókkal.

Nagyszabású tánc edzőtábor zajlik a héten a Szűcs Tímea vezette váradi Sunshine Dance szervezésében. A foglalkozás helyszíne a Dacia iskola két tornaterme, jól felkészült oktatókkal.

Szűcs Tímea, a Sunshine Dance vezetője a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: az idén minden eddiginél nagyobb érdeklődésnek örvendhetnek. A tendencia ugyanis az, hogy évről-évre emelkedik a résztvevők száma, mely most elérte a hetvenötöt. Két csoportban dolgoznak a gyermekekkel. Van kicsi, illetve közepes csoport, ahol egyaránt megtalálják a helyüket azok az ügyes táncosok, akikkel már egy, másfél éve foglalkoznak, és azok a kezdők is, akik még nem csináltak ilyesmit, vagy csak nem régóta kezdtek neki. Ebben négy és fél évestől tíz, tizenegy éves korig vannak gyerekek. Természetesen az alapoktól kezdik a tanulást, és mivel ez egy edzőtábor, a fő cél az, hogy megismerjék a gyakorlatokat. Tehát még akkor is, ha csupán kezdők, arra törekednek velük, hogy elsajátítsák azokat az alapokat, melyekre támaszkodva akár már egy nehezebb gyakorlatot is tudnak kivitelezni. Körvonalazódik számukra, hogyan kell ezeket végrehajtani, és azután meg is tanulják ezeket, még ha nem is feltétlenül ezen a héten.

A másik, vagyis a haladó csoportba a már versenyzőket osztották be, illetve azokat, akik még nem versenyzők, de már egy jó ideje tornásznak náluk, művelik ezt a sportot nem feltétlenül versenyszerűen, hanem csupán azért, mert szeretik csinálni. Itt tíz évesnél nagyobb gyerekeket, fiatalokat találunk, a legidősebb köztük 20 esztendős. Velük csak a haladó gyakorlatokon mennek végig, ezeket próbálják továbbfejleszteni, még jobban elmélyíteni a technikai tudásukat. Ők már a kéz nélküli szaltókat és a nagyobb technikai ugrásokat is könnyedén meg tudják csinálni.

A program

Minden reggel akrobatikával kezdenek, két teremben párhuzamosan, Dorin Holczman akrobatika edző, tanár és a Szigetszentmiklósról érkezett Márkus Mónika elismert showtánc edző, tánctanár irányításával. Délelőtt a gyakorlati technikai tudásra tesznek szert, ritmikus torna elemeket, tartásgyakorlatokat és mindenféle táncelőkészítő mozdulatokat tanulnak. Ezután következik a balett, Szabó Mercédesz, és a kortárs tánc, Joó Renáta vezetésével, akik a Nagyvárad Táncegyüttestől jönnek. A kicsiknél játékosabban, míg a nagyoknál már a koreográfia is megjelenik. Délután a kicsik és a nagyok is tanulnak modern táncot, melyben egyaránt szerepelnek az ugrások és a technikai elemek. Táncos elemekkel kötik össze azokat a gyakorlatokat, melyeket megtanultak. A finom mozgásokat így tudják igazán kifejezni, kibontakoztatni a táncos tudásukat.

A tábor végén meglepetések várnak a résztvevőkre: motivációs ajándékokat kapnak. A koreográfusok döntik majd el, ki érdemes arra, hogy elnyerje a fő trófeát, ami tulajdonképpen egy kupa, és lesznek még különdíjak is, érmek, oklevelek, kisebb ajándékok. Külön érdekesség egyébként, hogy meghívottként a Simon Alexandra vezette paptamási Odyssey mazsorettcsoport 14 tagja is jelen van.

A Sunshine Dance-ről

A Sunshine Dance 2007-ben alakult. Jelenleg működik egy mini csoport a kezdőkkel, 4–7 évesekkel, egy közepes csoport 7–10 éves gyermekekkel és egy közepes haladó csoport, melyhez olyan versenyzők tartoznak, akik még nem idősek, de egy ideje már foglalkoznak velük. Legutóbb Szatmárnémetiben értek el szép sikereket, egy országos versenyen, ahonnan rengeteg díjjal tértek haza. Csoportban ötször végeztek első helyen és egyszer másodikon, és egyéniben is többször remekeltek. Büszkék arra is, hogy idén jelen voltak az Abigél táncművészeti fesztiválon Magyarországon, melynek volt egy nyíregyházi és egy érdi fordulója. A lányok nagycsoportban arany minősítést szereztek, kiscsoportban pedig ezüstöt. Ugyanakkor a duó és szóló produkcióik közt is voltak kiemelt minősítések. Említést érdemel még Debrecen is, ahonnan szintén arany- és ezüstminősítésekkel jöttek haza.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!