ERDON Helyi hírek

2019.05.14. 13:59

Két győzelem Romániának

A diktatúrákban vagy a nehéz időkben a túlélés egyik legegyszerűbb módja az, ha ragaszkodunk napjaink nagyjaihoz, abban reménykedünk, hogy nekünk is jut majd morzsa az ő asztalukról, és azt várjuk, hogy rólunk sem feledkeznek meg, amikor az erőforrások elosztására kerül a sor.

A diktatúrákban vagy a nehéz időkben a túlélés egyik legegyszerűbb módja az, ha ragaszkodunk napjaink nagyjaihoz, abban reménykedünk, hogy nekünk is jut majd morzsa az ő asztalukról, és azt várjuk, hogy rólunk sem feledkeznek meg, amikor az erőforrások elosztására kerül a sor.Nálunk ez a recept működik, mióta az eszünket tudjuk, és egyáltalán nem segít minket abban, hogy megtaláljuk helyünket egy demokratikus Európában.

Romániában azonban már 30 éve léteznek olyanok, akik azt akarják, hogy a rendszer képes legyen növekedni és fejlődni anélkül, hogy a fenti módszereket kellene igénybe vennie. Az embereknek ez a része egyértelmű és kiszámítható szabályokkal rendelkező társadalmat akar, bűnözők nélkül, meg nem érdemelt kiemelt nyugdíjak nélkül, ingyenélők és inkompetens személyek nélküli közigazgatást, ahol mindenki a törvény adta egyenlő esélyekkel indul, akaratukban független polgárokat, a törvény egyenlő alkalmazását és a bűnözők büntetését akarja. A társadalomnak az a része, amely Romániát előre viszi, erős struktúrákat alakított ki a civil társadalomban, és az elmúlt években két politikai párt felépítésében vett részt, amelyek most az Alianța 2020 USR PLUS-ba tömörültek.

Annak érdekében, hogy ez a mozgalom a közlejövőben növekedjen, strukturált legyen és tovább fejlődjön, két dolgot kell kapnia Romániától, két győzelemre van szüksége:

- nagyon jó pontszámra a május 26-i Európai Parlamenti választásokon, és

- az igazságszolgáltatásra vonatkozó népszavazás érvényesítésére.

Ezek a megérdemelt és szükséges győzelmet jelentenék a becsületes polgárok számára, akik 2017 óta tiltakoznak, figyelik a kormány üléseit, figyelik az igazságügyi bizottság üléseit, reggelente a kávé mellett olvassák a Hivatalos Közlönyt, állandó készenlétben vannak a romániai demokrácia és a jogállamiság megmentése érdekében.

Május 26-án mindannyiunk kötelessége, az országgal, magunkkal és gyermekeinkkel szemben, hogy kétszer igent mondjunk az igazságszolgáltatásra vonatkozó népszavazás kérdéseire, és szavazzunk az Alianța 2020 USR PLUS szövetségre az Európai Parlamenti választásokon.

Mivel az európai parlamenti választásokon való szavazás egyértelmű, a továbbiakban a népszavazásról lesz szó. Ennek a népszavazásnak a története a 2017. februári tiltakozásokkal kezdődött, miután a Grindeanu-kormány elfogadta a 13. számú sürgősségi kormányrendeletet. Iohannis elnök néhány nappal korábban, egy kormányzati ülésen, amelyen részt vett, híres kijelentést tett: „elefántok a helyiségben”. Cotroceni és a civil társadalom figyelmeztetései ellenére Grindeanu kormánya 2017. január 31-én elfogadta a rendeletet. Akkor több tízezer ember tiltakozott Bukarestben és szerte az országban ennek visszavonására. A tüntetők estéről estére dacoltak a hideggel, az 1990-es évek Universității téri tiltakozásai óta példátlan polgári erőfeszítéssel.

Miután a rendeletet elfogadták, azt az Alkotmánybíróság már nem, csak a Nép Ügyvédje támadhatta meg. Victor Ciorbea reakciói abban az időben megmutatták, hogy mennyire kidolgozott terve volt és van a PSD-nek arra, hogy elérje azt, amit vezetői és ügyfélköre akarnak.

Két ismeretlent azonban nem vettek figyelembe: a civil társadalmat és az USR-t. Az előbbi sok év után megmutatta, hogy életben van, és szépen növekszik, hogy mobilizálható, becsületes és békés emberekből áll. Olyan emberekből, akik elítélik a visszaélések bármilyen formáját: törvényeket, vagy a rendfenntartók brutális és indokolatlan beavatkozását. Az elmúlt két és fél éves tiltakozásai a legbékésebbek voltak, és követendő példa lettek az egész világ számára. A PSD számára a második ismeretlen az USR parlamenti képviselői voltak, akik minden jogi és alkotmányos eszközt felhasználtak, hogy megállítsák mind a 13. számú sürgősségi rendeletet, mind az igazságügyi és büntető törvénykönyvek módosítását azok hasznára, akik annyira kétségbeesetten kívánják az amnesztiát és közkegyelmet.

Két és fél évig a PSD-ALDE és bűntársai az RMDSZ-től, káoszban tartják a román társadalmat, konfliktusokat és feszültségeket generálnak. Ezt a manipulációs taktikát 1989 decemberében is alkalmazták, amikor a propaganda csatornákon (TVR és nemzeti rádió) keresztül híreket terjesztettek az állítólagos terroristákról, akik a lakosságra lőttek, vagy megmérgezték a város vízellátó tartályait.

Visszatérve a május 26-i igazságügyi népszavazásra, ez Iohannis elnök alkotmányos politikai eszköze, amelynek alkalmazását két és fél évig halogatta. A politikai pártokkal és a civil társadalommal folytatott konzultációk időszakában felkérték, hogy vegye át a kérdést a „Bűnözők nélkül a közfunkciókban” polgári kezdeményezésből. De ez már a parlament előtt van, azaz egyenes úton az Alkotmány felé.

Az érintett politikusok összes érdekének és büszkeségének ütközése után, az elnök által választott kérdések nem a legszerencsésebbek, de ez már nem számít. Az a fontos, hogy az igazságszolgáltatásról, a jogállamiságról, a demokráciáról, a szabadságról folytatott népszavazás érvényes legyen.

Az első kérdés, amire a románoktól választ várnak, a következő: „Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában és közkegyelemben részesítésének betiltásával?” A PSD – ALDE propaganda az elmúlt két és fél év során szégyentelenül kihasználta a polgárok empátiáját. Egyszerű emberek amnesztiáiról és megbocsátásáról beszéltek, akik az elnöki rendelet útján elnyerhetik a megbocsátást. Egyes ártatlanul elítélt emberek eseteivel spekuláltak, mondja a propaganda, igazságtalanul. Így igyekeztek a lakosság körében elhinteni a közjogi jogsértők és a nagy korruptak közötti egyenlőség fogalmát, ideértve a korrupciós cselekmények miatt elítélt médiatulajdonosokat is.

A második kérdés, amire a románoktól választ várnak, a következő: „Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?”

Ez egy összetett kérdés. Az üzenete azonban egyszerű: többé nem akarjuk, hogy a kormány olyan típusú sürgősségi rendeleteket adjon ki, mint a hírhedt 13-as számú kormányrendelet. És azt szeretnénk, ha kiterjesztenék a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadásának jogkörét, vagyis ez ne csak a Nép Ügyvédjének felelőssége legyen, mely intézményt politikailag kinevezett személyek vezetik.

Május 26-án várjuk önöket az urnáknál, várjuk Önöket, hogy az Alianța 2020 USR PLUS-ra voksoljanak és két IGEN-nel szavazzanak a népszavazáson!

Lopás nélkül messzire jutunk!

Jelen anyag megrendelője az Uniunea Salvați România Párt (az Alianța 2020 USR PLUS Szövetség része), készítette az Erdon. Egységes azonosító szám: 41190006.

(Fizetett hirdetés: H215050)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!