ERDON Helyi hírek

2019.04.01. 10:51

Idén mintegy kétszáz garázst bontanak le Váradon

A nagyváradi önkormányzat parkolóhelyeket akar kialakítani a tömbházak között felépült garázsok helyén, ezért az idén mintegy kétszáz garázst bontatnak le. Az építmények helyét leaszfaltozzák és lakóhelyi parkolókat alakítanak ki.

A nagyváradi önkormányzat parkolóhelyeket akar kialakítani a tömbházak között felépült garázsok helyén, ezért az idén mintegy kétszáz garázst bontatnak le. Az építmények helyét leaszfaltozzák és lakóhelyi parkolókat alakítanak ki.

Nagyváradon a rendszerváltás után mintegy kétezer garázs épült közterületen, de mára már csak kevesebb mint kilencszáz ilyen építmény van a városban, és rossz hír a garázstulajdonosoknak, hogy az önkormányzat néhány év alatt az összes ilyen garázst lebontatja, és a helyükön parkolóhelyeket alakít ki. „Azokon a helyeken, ahol kevés a parkolóhely és a lakók vitatkoznak a helyek miatt, bontásokat végzünk. Tíz garázs helyén tizenöt parkolóhelyet lehet kialakítani” – nyilatkozta nemrégiben Ilie Bolojan polgármester.

Kétszáz tűnik el

Az idén valóságos nagytakarítás lesz, ugyanis mintegy kétszáz közterületre épült garázst bontat le a város a tulajdonsokkal, tudtuk meg Cristian Popescutól, a polgármesteri hivatal Ingatlankezelőségének az aligazgatójától. A legnagyobb beavatkozás a Széles (Menumorut) utca, a Dacia sugárút és az Odobescu utca által közrezárt területen lévő tömbházak között lesz, ahol két szakaszban több mint száz ilyen építményt fognak ledózerolni. Az első etap már el is kezdődött, vagyis már le is bontottak néhány garázst, de ezeknek az építményeknek a zömét július 30-ig kell lebontatniuk a tulajdonosoknak. Cristian Popescu hangsúlyozta, hogy a garázsokat maguk a tulajdonosok kell lebontassák és a törmelékeket is ők kell elszállítsák a megadott határidőig. Ha ezt nem teszik meg, akkor az önkormányzat fogja lebontani a garázsokat, és a munkálatok költségét ráterhelik a tulajdonosokra olyanformán, hogy amíg ezt a költséget nem térítik meg a városnak, addig az adójukat sem fizethetik ki. Hozzátette, hogy a lebontott garázsok helyét leaszfaltozzák és lakóhelyi parkolókat alakítanak ki. „Az ebben az évben lebontott garázsok helyén már az idén el is kell kezdeni a parkolókialakítási munkálatokat” – fogalmazott Popescu.

További bontások

Az aligazgatótól megtudtuk, hogy 2019-ben a villamossín-bővítési munkálatok miatt az Aradi út mentén bontanak le számos garázst. Az egyik ilyen helyszín az Aradi útból nyíló Fagurelui utcán, továbbá az Aradi út, az Aviatorilor és az Oneștilor utcák kereszteződésében van a négyemeletes tömbházak mögötti területen. Meg van pecsételve a sorsa a Szálka (Sextil Pușcariu) utcai Dimitrie Cantemir Gimnázium mögötti több tucatnyi garázsnak is, amelyeket szintén az idén bontanak le, de a földdel teszik egyenlővé a garázsokat a Szőllős lakónegyedbeli Jules Verne utcán, valamint a Sztaroveszky (Magheru) út 38. szám alatti tömbház mögött is. Megtudtuk az aligazgatótól, hogy a Transilvaniei úton három garázst bontanak le az idén.

Garázs helyett parkoló

„Az a stratégia, hogy a városban minden garázs eltűnjön a közterületekről és helyettük lakóhelyi parkolóhelyeket alakítsunk ki” – jelentette ki Popescu. Az aligazgató kifejtette, hogy több gond is van a garázsokkal: az egyik az, hogy rendkívül csúnya, bádoglemezből, meg mindenféle építőanyagból készült egyszerű építmények ezek, ráadásul a tulajdonosok nem is az autójukat tartják bennük, hanem lomtárként használják azokat. „Így maga a garázs is foglalja a helyet, meg a tulajdonos autója is, amely nem a garázsban, hanem valahol máshol áll, míg másoknak nincs hol parkolniuk” – fejtette ki Popescu. Az aligazgató felidézte, hogy a váradi önkormányzat annak idején huszonöt évre koncesszióba adott telkeket, melyekre a váradi lakosok garázsokat építettek. Most azokat a garázsokat bontják le, amelyeknek lejár a koncessziós szerződésük, hogy a városnak ne kelljen kártérítést fizetnie. De így is kell majd kárpótlást fizetni azoknak a tulajdonosoknak, akiknek a koncessziós szerződése még nem járt le, viszont a garázsuk az idei bontások helyszínén van, hiszen addig nem lehetne elkezdeni a térátalakítási munkálatokat, míg az adott övezetben le nem bontottak minden garázst. Cristian Popescu kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy azokat a garázsokat fogják legutoljára lebontani, amelyek nincsenek útban, illetve olyan helyen állnak, ahol van elegendő parkolóhely, de hosszú távon egyetlen közterületre épült garázs sem úszhatja meg a bontást. Az aligazgató végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat már évek óta nem ad ki építkezési engedélyt garázs építésére közterületen. A váradiak csak magánterületre, vagy saját házukhoz építhetnek garázst.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!