ERDON Helyi hírek

2019.03.12. 08:35

Ismét Budapesten koncertezett Thurzó Zoltán

Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész február végén Budapesten koncertezett. Az esemény keretében a 200 éve született Carolyne von Sayn-Wittgenstein hercegnéről emlékeztek meg.

Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész február végén Budapesten koncertezett. Az esemény keretében a 200 éve született Carolyne von Sayn-Wittgenstein hercegnéről emlékeztek meg.

A meghívás a budapesti Liszt Ferenc Társaság, illetve dr. Eckhardt Mária elismert magyarországi Liszt-kutató részéről érkezett, a hangverseny helyszínéül a Régi Zeneakadémia kamaraterme szolgált. A helyszín azért is számít különlegesnek, mivel Liszt Ferenc utolsó budapesti lakása is a jelenlegi Régi Zeneakadémia első emeletén található, ahol a zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár 1881-től 1886-ig lakott. Ennek a lakásnak a hangversenyterme az említett kamaraterem, ahol annak idején Liszt Ferenc is többször koncertezett.

Egyébként ez a Liszt Ferenc Társaság idei második eseménye volt, a 200 éve született Carolyne von Sayn-Wittgenstein hercegnéről emlékeztek meg, műsoron Liszt-művek szerepeltek. A megemlékező hangversenyen dr. Eckhardt Mária kutató ismertette Liszt Ferenc és a hercegné kapcsolatát, valamint az elhangzó művekről is beszélt, azok mély üzeneteit is kifejtve. A közel egy órás koncerten kilenc Liszt-alkotás csendült fel egy Steinway & Sons hangversenyzongorán. Az előadott darabok eljátszása között is tartott ismetetőt a kutató. Az eseményen egy magyarországi bemutató is felcsendült.

Sikeres koncert

A kamaraterem szinte teljesen megtelt a zenekedvelőkkel, a közönség különleges hangulatú ünneplésben részesítette Thurzó Zoltánt, a darabok eljátszása között is vastapssal fejezték ki tetszésüket. A sikeresnek tekinthető koncert végén a közönség soraiból többen is elismerő szavakkal gratuláltak a zongoraművésznek. Többen úgy vélekedtek, hogy a budapesti hallgatóság ismételten egy remek pianistát fedezhetett fel a helyi zenei élet egyik fellegvárában.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!