ERDON Helyi hírek

2018.12.27. 12:50

Gyertyafényes karácsonyi zongorakoncert volt

Advent negyedik vasárnapján, december 23-án a Váradon egyre ritkábban látott Thurzó Zoltán zongoraművész ünnepi hangversenyét élvezhette a helyi közönség.

Advent negyedik vasárnapján, december 23-án a Váradon egyre ritkábban látott Thurzó Zoltán zongoraművész ünnepi hangversenyét élvezhette a helyi közönség.

Vasárnap délután ismét megtelt a Lorántffy Református Egyházi Központ múzeumterme, ahol a Múzeumi Hangverseny sorozat idei évadát zárták. Az eseménysorozatot az idei év során is Thurzó Zoltán zongoraművész és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püpöksége szervezte, azonban idén kevesebbett láthatta a váradi közönség a zongoraművészt a szülővárosában, ugyanis egyre többet lép fel más városokban, településeken, de külföldön is.

A váradi közönség már megszokhatta, hogy Thurzó Zoltán mindig valamilyen különlegességgel készül, ezúttal az este ünnepi hangulatát nem a zongora mellett felállíott díszes karácsonyfa adta meg, hanem az a két szál gyertya, melyet a zongorán helyezett el, nagyszülei emlékére: elmondta, hogy a nagyszülei eljegyzési gyűrűi is mindig nála vannak a hangversenyeken. ,,Gondolatban mindenki gyújtson meg egy harmadik gyertyát önmagáért és egy negyediket valakiért, aki ma nem lehet vele” – tette hozzá a zongoraművész.

Ünnepi műsor

A karácsonyi hangverseny összeállításával kapcsolatban elmondta: ,,próbáltam egy tükröt emelni az emberek elé azokhoz a lelkiállapotokhoz, amelyek ilyenkor megszólalnak az emberekben az ünnepek alkalmával”. A hangversenyt filmzenékkel indította, majd olyan zenedarabokat hallhattunk, mint Beethoven Holdény-szonátája, Debussy A hó táncol és Clair de Lune című kompozíciója. Természetesen Chopin sem maradhatott ki az ünnepi koncertből, ahogy Bach, Schubert, Rachmaninov, Mozart, Kodály, Bartók Béla, Rossini és Liszt sem. A hagyományokhoz híven Thurzó Zoltán zongorakíséretében a közönség közösen énekelte el a Mennyből az angyal és Csendes éj című karácsonyi dalok első szakaszait.

A hangverseny végén meg lehetett vásárolni és dedikáltani a zongoraművész nemrég megjelent CD-it, aki azt is elmondta, hogy január közepétől már több mint 30 városban kaphatóak lesznek a hanglemezek.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!