ERDON Helyi hírek

2018.11.07. 09:07

Örökbe fogadták a Rimanóczy-szálló épületét a művészetis diákok

Az RMDSZ által 2012-ben kezdeményezett Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programnak idén először Bihar megyei résztvevője is van, a nagyváradi Művészeti Líceum.

Az RMDSZ által 2012-ben kezdeményezett Örökségünk őrei - Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programnak idén először Bihar megyei résztvevője is van, a nagyváradi Művészeti Líceum.

Ez a program 2012-ben indult útnak, és az a célja, hogy a fiatalok megismerjék épített értékeinket, és felelősséget vállaljanak értük. Bihar megyéből a nagyváradi Művészeti Líceum XI. D osztályának diákjai nagy lelkesedéssel jelentkeztek erre a vetélkedőre, mégpedig úgy, hogy a Rimanóczy-szálló és gőzfürdő épületét fogadták örökbe. Irányító tanárok: Nagy Gabriella történelem, Mados Andrea magyar nyelv és irodalom, valamint Kémenes Mónika művészettörténet szakos tanárok.

„Több diákot is megkérdeztünk erről és szomorúan tapasztaltuk, hogy kortársaink közül sokan nem is tudják hol található ez a gyönyörű épület. Pedig többen közülük naponta elhaladnak mellette, de sajnos nem ismerik épített örökségünket. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy már 1891-ben id. Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész egy korszerű szállodával ellátott kád- és gőzfürdő építésébe fogott a Körös partjával párhuzamosan. A fürdő és a 27 szállodaszoba megnyitására 1891. október 1-én került sor” – nyilatkozta a csapat nevében Csengeri Szilvia XI. osztályos tanuló.

A csapat egy izgalmas kalandra hív minden érdeklődőt, amelynek célja, hogy felkutassa, megismerje és népszerűsítse a műemléképület múltját, valamint az hogy ismét élettel töltse be. „Tartsanak velünk és kövessenek minket ezen az izgalmas utazáson! Kalandra fel!” – olvashatjuk a Nagyváradi Sasok a Rimanóczy szállóért Facebook-oldalon, amely többek között azért jött létre, hogy az örökbefogadó csapat tevékenységeit ismertesse. A fotókat is a diákok készítik, általában Galambos Ádám kapja lencsevégre a neobarokk elemekben bővelkedő épületet és a szorgos osztálytársakat.

Alig ismerik

„Az épületet körbejártuk, sőt be is tudtunk menni, de nagyon romos helyzettel találkoztunk. Arról is olvastunk, hogy Rimanóczy Kálmán végrendeletében a városnak hagyta, azzal a kikötéssel, hogy mindig az építtető nevét viselje és a bevételt a város a szegények megsegítésére fordítsa. Ezzel szemben főként a mai generáció fiataljai alig ismerik ezt a szép műemléket és nagyon kevesen tudják, hogy ez az épület az az épület. Az egyik erkély alá például egy nagy ponyvát terítettek, mert annyira omladozik, hogy az már veszélyes” – emelte ki az épület végiglátogatása után Petrus Tamás, aki szerint a Sebes-Körös szálloda név talán még ismertebb, mint az eredeti név.

A diákok elmondták: sok tevékenység van tervben, de még mindenről a tulajdonosokkal is egyeztetniük kell, hogy teret is kapjanak terveik megvalósításához. Addig is nyomoznak, kutatnak és igyekeznek szakemberek bevonásával is utánajárni az épület történetének. Első körben tanáraikat és szüleiket interjúvolták meg, hiszen közülük sokan elég sok apró történetet és különlegességet ismernek az épületről. „Deák Árpád tanár úr például emléktáblát is készített néhány éve az épület falára, amely idősebb és ifjabb Rimanóczy Kálmánnak állít emléket” – mondták a XI. D-sek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!