ERDON Helyi hírek

2018.11.28. 14:21

Hamarosan nyit az új múzeum

December 5-én, szerdán avatják fel és nyitják meg a váradi és Bihar megyei zsidó történelem múzeumát. Mint ismert, a létesítmény a felújított, városháza utcai Aachvas Rein zsinagógában lesz.

December 5-én, szerdán avatják fel és nyitják meg a váradi és Bihar megyei zsidó történelem múzeumát. Mint ismert, a létesítmény a felújított, városháza utcai Aachvas Rein zsinagógában lesz.

Elkészültek a munkálatokkal, jön a nyitás: december 5-én 17 órakor, a fény ünnepe alkalmából avatják fel az új váradi kiállítóteret, a nagyváradi és Bihar megyei zsidó történelem múzeuma a városi múzeum részlegeként működik majd. A Városháza utca 25. szám alatti zsinagógában működő múzeumot az épület felújítása után rendezték be ott. A zsidók december 2-án estétől 10-én estig a Hanukát ünneplik, és mint a váradi önkormányzattól megtudtuk, szándékosan időzítették ekkorra a nyitást, a zsidó közösség képviselőinek kérésére, „a cél ugyanis, hogy az ortodox zsinagóga ismét a régi fényében tündököljön, megörvendeztetve a résztvevőket azzal a hírrel, hogy újra élet tölti be a teret, a közösség javára”. Az épület földszintjén a közösség történetét és a város fejlődésében betöltött szerepét ismertető kiállítás látható majd, az emeletre érve pedig „valójában abba a pokolba ereszkedik alá az ember, ami a 30.000 lelket számláló közösség megtizedelését hozta, a deportálások és gyilkosságok révén”. Mint az önkormányzat közölte, főleg a nagyváradi és Bihar megyei polgárok számára alakították ki a múzeumot, „hogy jobban megismerjék azokat, akik például a csodálatos váradi paloták egy részének építtetői voltak”, de természetesen idegenforgalmi célokat is szolgál a múzeum. Az Aachvas Rein zsinagóga felújítása idén májusban kezdődött, és október 5-én fejeződött be. A munkálatokat a váradi önkormányzat a helyi költségvetésből állta, 380.000 lej értékben.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!