ERDON Helyi hírek

2018.11.13. 13:37

Autótöltők Váradon: itt lesznek

Összesen 1,5 millió lej bukaresti támogatást pályáznak meg a projekttel, a város önrésze 10%. Egy-egy töltőállomás egyszerre három autót tud kiszolgálni, a legjobb berendezéseket szereznék be.

Összesen 1,5 millió lej bukaresti támogatást pályáznak meg a projekttel, a város önrésze 10%. Egy-egy töltőállomás egyszerre három autót tud kiszolgálni, a legjobb berendezéseket szereznék be.

Kialakítják az elektromos gépkocsik töltéséhez szükséges hálózat alapjait Nagyváradon is – közölte egy hónapja Mircea Mălan alpolgármester, most pedig az önkormányzat konkrétumokkal állt elő. Több úton is egyszerre próbálkoznak ezzel. Egyrészt az épp e célból indított kormányzati finanszírozási programra pályáznak. Ha sikerrel, akkor a kapott pénzből minimum 13 gyorstöltőt szerelnek fel a megyeszékhelyen. E projekttel párhuzamosan ugyanis egyrészt kiadták az önkormányzat felügyelete alatt működő összes közintézménynek, hogy saját büdzséjükből 2020. január 1-ig egy-egy normál töltőhelyet építsenek ki, akár a székhelyükön, akár másutt, másrészt a nagyobb vállalkozások maguk is létesítenek majd ilyeneket. Tegnap a városházán tudatták: az általuk létesítendőkre október 18. – november 16. között lehet pályázni, és összesen 16 ilyenről van szó. Feltétel, hogy az adott területek a város tulajdonában legyenek és ne legyenek jogilag semmilyen módon megterhelve, és megfelelően kiépített elektromos hálózat legyen e környéken.

A legjobbakat

Összesen 1,5 millió lej bukaresti támogatást pályáznak meg e projekttel, a város önrésze 10%. Egy-egy töltőállomás egyszerre három autót tud kiszolgálni, a legjobb berendezéseket igyekeznek majd beszerezni, bár a kormányzati program szerint egy ilyen állomás felső értékhatára 190 ezer lej lehet. Az önkormányzat közzétette a leendő állomások térképét is, amely itt érhető el neten: https://goo.gl/eAgZZL. A gyorstöltők ára 25.000–40.000 euró, a normál állomásoké 2000–5000. A drágább megoldású állomásokon 20–40 perc alatt tölthető fel egy jármű akkuja, az olcsóbbakon több óra alatt. Tehát várhatóan gyorstöltők és normál töltőállomások is rendelkezésre állhatnak 2020-tól Nagyváradon, az elektromos autókhoz, ha minden rendben megy.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!