ERDON Helyi hírek

2018.09.27. 11:40

Thurzó Zoltán zongorahangversenye az Ars Sacra művészeti fesztiválon

Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész tartott hangversenyt szeptember 19-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetörténeti Múzeumának Zenetudományi Intézetében.

Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész tartott hangversenyt szeptember 19-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetörténeti Múzeumának Zenetudományi Intézetében.Nagyváradi zongoraművészünk a múlt héten egy fontos meghívásnak tett eleget, amelynek keretében a nemzetközi rangon is jegyzett magyarországi Ars Sacra művészeti fesztivál budapesti főszervezői az idei rendezvény egyik szereplőjének kérték fel, hogy egy színvonalas zongoraestet tartson szeptember 19-én. Thurzó Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy az év elején történt meg a személyes találkozás az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának tagjaival, akikkel egyeztetve több műsorötletből válogattak. Végül is Liszt Ferenc tíz tételből álló Költői és Vallásos harmóniáit jelölték meg közösen erre az alkalomra, az idei mottóhoz igazodva, amely egyben a zeneszerző második legnagyobb zongoradarab-sorozata. Az Ars Sacrát az Európai Fesztiválszövetség nemzetközi minősítése fémjelzi. Az idei mottót Jób könyvéből választották ki: „Tekints az égre, és lásd meg!” – amely buzdítás volt arra, hogy szánjunk időt az Isten adta szépségekre, amelyeket rohanó világunkban rendre figyelmen kívül hagyunk.

Zenei üzenet

Thurzó Zoltán elmondása szerint a Liszt-darabokból álló sorozat igazi telitalálat volt, hiszen a szerző átfogó zenei üzenete ebben a sorozatban a mottót öleli keretbe, kifejezve, hogy az emberi gondolatok sokszínűségének és a kereszténységben fellelhető megváltó szakralitásnak hitbeli ötvözete teszi értékesebbé földi életünket. Elmondta azt is, hogy a Budai Várnegyed Erdődy-palotájában működik a Zenetudományi Intézet, amelynek egyik érdekessége, hogy Bartók Béla hagyatékait itt őrzik és kutatják. Megtisztelőnek nevezte a felkérést, a meghívottként való részvételt a rangos eseményen, illetve inspiráló volt számára Bartók tapintható közelsége. Mint arról a BN-ben is olvashattak, a most előadott sorozat alkotásai épp a nemrég megjelent, dupla CD kiadványának rögzített felvételei.

A teltházas érdeklődést mutató zongorahangversenyt Kolek Ildikó, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának egyik alapító tagja nyitotta meg, majd Gombos László zenetörténész vette át a szót, kiemelve pár érdekességet a liszti alkotásokról. Ezután Thurzó Zoltán lépett a közönség elé, a műsor keretében részben interaktív előadásában csendültek fel az alkotások. Mint megfogalmazta, zongorajátékának olyan sikere volt, hogy „majd’ minden zenemű után vastapsot kaptam Liszt Ferenccel közösen. Fantasztikus érzés volt”.

Az esemény végén Szilvási Judit szervező-asszisztens köszönte meg a teltházas közönségnek a részvételt, Thurzó Zoltánnak a játékát, és a hangversenyen megélt élményeit pár gondolatba tömörítve szólt az egybegyűltekhez elköszönése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!