ERDON Helyi hírek

2018.09.26. 19:16

Szabadnapot kaphatnak a diákok

Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus szeretné elérni, hogy október 5-én, pénteken függesszék fel az oktatást a referendum előkészítése miatt – hangzott el a prefektusi kollégium szerdai ülésén.

Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus szeretné elérni, hogy október 5-én, pénteken függesszék fel az oktatást a referendum előkészítése miatt – hangzott el a prefektusi kollégium szerdai ülésén.Amint a prefektus előzetesen bejelentette, napokon belül elkezdődnek a munkálatok a Nagyvárad és Nánhegyes közötti útszakaszon. A szerződés szerint a tizenöt kilométeres útszakasz aszfaltozását a Drum Asfalt–Trameco–Drumuri Bihor végzi el, a 26 millió lej értékű munkálatokat nyolc hónap alatt kell befejezniük.

Felkészültek

Octavian Balog, az Országos Utak nagyváradi kirendeltségének vezetője a hideg beálltát megelőző felkészülési munkálatokról számolt be. Mint elmondta, nagyváradi és vidéki bázisaikon több mint 1162 tonna sóval és négy tonna kálciumkloriddal rendelkeznek, s további 800 tonna sót készülnek megvásárolni. Harmadik éve ugyanazokkal a cégekkel működnek együtt, s elégedettek velük. Az elkövetkezendőkben ellenőrizni fogják a munkagépeiket, s megszervezték az utak ellenőrzését hajnali három és hét, illetve 15 és 19 óra között, továbbá az állandó információs és koordináló szolgálatot minden vidéki bázisukon, illetve a központi kirendeltségen.

Újdonságok

Novac Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő az idei tanévvel kapcsolatos újdonságokról, tudnivalókról számolt be. Mint elhangzott, az Iskola másképp program e tanév során is öt napon keresztül zajlik majd, s az iskolák október elseje és május 31-e között tervezhetik be. Ez a tanév egyébként egy héttel rövidebb, mint a korábbi, s újdonságként az érettségi kompetencia felmérései nem februárban zajlanak majd, mint az idén, hanem júniusban, az írásbeli vizsgák pedig júliusban lesznek, s a kettő között ütemezik majd be a nyolcadikot végzettek országos felmérését.

A beiskolázási terven belüli javaslatok alapján több mint 92 ezer a Bihar megyei óvodások és iskolások száma Bihar megyében, s 174 a jogi személyként létező tanintézetek száma – itt az egyetlen fontos változás, hogy a Transilvania Műszaki Kollégium megszűnt jogi személyként létezni, az osztályokat részben a Partenie Cosma közgazdasági kollégium, részben a Constantin Brâncuși műszaki kollégium vette át.

Engedélyek

A 767 épülettest közül, ahol iskola vagy óvoda működik, 641-nek, azaz 83,57 százalékuknak van egészségügyi engedélye, 39 esetben folyamatban van az engedély megszerzése, 87 esetben pedig hiányzik. Tavaly az épületeknek mindössze 79,45, tavalyelőtt pedig 72,24 százaléka rendelkezett egészségügyi engedéllyel. A leggyakrabban ott hiányoznak, ahol nem megfelelőek az illemhelyek, nincs folyóvíz, ivóvíz, a tej-kifli program lebonyolítására szánt helyiség nem felel meg az egészségügyi előírásoknak, vagy rossz az épület állaga. A tanév eleji ellenőrzések nyomán több esetben a tanintézetekben elvégezték a szükséges munkálatokat ahhoz, hogy megszerezhessék az engedélyt. Ami pedig a tűzvédelmi engedélyt illeti: azon épületek közül, amelyek esetében ez szükséges, 125 rendelkezik az engedéllyel, 34 esetben folyamatban van a megszerzése, 104 esetben pedig hiányzik.

A megyei tanfelügyelőség 162 mikrobusszal rendelkezik, mindegyik működőképes, azonban elég régiek. „Várjuk az újak beszerzésére vonatkozó projekteket” – mondta a főtanfelügyelő. Ami pedig a tankönyveket illeti: ezúttal legnagyobb részük időben megérkezett, azok is, amelyek a kisebbségi tannyelvű osztályok számára íródtak. Az igazgatói és aligazgatói posztokra szervezett versenyvizsgák nyomán 150-en foglalták el az igazgatói, 68-an az aligazgatói posztokat, s 26 igazgatói, valamint 68 aligazgatói posztra kihelyezett vezetők kerültek. Az is elhangzott: a Bihar megyei tanügyi alkalmazottak száma meghaladja a hétezret, s kevesebb mint egy százalékuk nem rendelkezik megfelelő képzéssel, főleg olyan, elszigetelt településeken, ahol nemzeti kisebbségek nyelvét is ismerni kell.

Felfüggeszthetik az oktatást

Végül a prefektus elmondta: hétfőn zajlott országszerte a jövő heti referendum műszaki bizottságainak első gyűlése, s fennáll annak a lehetősége, hogy október 5-én, pénteken felfüggesztik az oktatást. Bihar megyében például a szavazókörzetek több mint kilencven százaléka iskolákban és óvodákban van, egyes tanintézetekben nyolc szavazókörzet kap helyet. Péntek délutántól szombat reggelig pedig nagyon kevés idő állna rendelkezésükre, hogy mindent megszervezzenek, s ha a felelősök nem tartják be a procedúrákat, akár bűnvádi eljárás is indulhat ellenük. Mivel október 5-e amúgy is a Nevelés Világnapja, amikor inkább iskolán kívüli tevékenységek zajlanak, kérvényezte az oktatás aznapi felfüggesztését. Hamarosan kiderül, hogy megszületik-e az országos szintű döntés, ha pedig nem, akkor megyei szintű megoldásokat kell majd találniuk a jövő heti, iskola- és óvoda igazgatókkal tartandó gyűlésen, hogy olyan tevékenységek legyenek aznap, amelyek lehetővé teszik a szavazás előkészítését is a tanintézetekben.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!