ERDON Helyi hírek

2018.07.26. 12:40

Kevesen jönnek vért adni Váradon

Vérhiány alakult ki országszerte, s Nagyváradon is már több hónapja 25 százalék körüli a csökkenés. Még soha nem tartott ilyen sokáig a krízis, tudtuk meg a váradi illetékestől.

Vérhiány alakult ki országszerte, s Nagyváradon is már több hónapja 25 százalék körüli a csökkenés. Még soha nem tartott ilyen sokáig a krízis, tudtuk meg a váradi illetékestől.

Mivel országos szinten mintegy 25 százalékkal csökkent a véradók száma, Sorina Pintea egészségügyi miniszter a napokban felhívást intézett a lakossághoz, kiemelve az önkéntes véradás fontosságát. „Egy zacskónyi vér döntő lehet az életért vívott harc során” - hívta fel a figyelmet a miniszter.

„Jelentkezzenek”

Nyáron az emberek szabadságon vannak, sokan elutaznak, háttérbe szorul a véradás – ugyanakkor ilyenkor több a közlekedési baleset és több műtét is van betervezve, tehát a kereslet viszont nagyobb, mint általában. Bukarestben például jelenleg egy nap alatt átlagban 120 személy ad vért, miközben 300-ra lenne szükség ahhoz, hogy a kórházak ne küszködjenek vérhiánnyal, mondta a miniszter asszony, aki egyúttal a vérközpont-hálózatok, valamint a véradás procedúrájának átalakítását is kilátásba helyezte. Mindez abból a célból történne, hogy mindinkább támogassák az önkéntes véradást.

A nagyváradi vérközpontnál szintén vérhiány alakult ki, az egyik ismert közösségi hálón az intézmény képviselői felhívást intéztek a lakosokhoz, hogy jöjjenek vért adni.„Sajnos ismét véradó-, és ebből kifolyólag várhiánnyal szembesülünk, várjuk, hogy minél többen és minél hamarabb jelentkezzenek véradásra” - írták a napokban.

Amint dr. Ligia Burtă, a Nagyváradi Vérközpont vezetője kérdésünkre elmondta, már mintegy három hónapja vérhiány van a megyében, akárcsak az egész országban. Nálunk mintegy 25 százalékkal csökkent a véradók száma, ugyanakkor a kereslet rendkívül magas. „Nem tudom a magyarázatát, még nem volt példa arra, hogy ilyen sokáig elhúzódott volna a hiány. Ami jelenleg számunkra érthetetlen, az az, hogy a felhívásunk tízezrekhez jutott el a közösségi oldalakon keresztül és mi mégsem érzünk javulást. Talán ha hárommal-néggyel nőtt azoknak a száma, akik jelentkeznek…” - tette hozzá.

Feltételek

Akik szeretnének vért adni, a vérközpont székhelyén, a Louis Pasteur u. 30 sz. alatt jelentkezhetnek, hétfőtől péntekig fél nyolctól fél tizenkettőig. Szükséges, hogy náluk legyen a személyi kártyájuk, egyúttal nem fogyaszthatnak alkoholt és zsírt a véradás előtt 24 órával, viszont reggel ihatnak vizet, kávét vagy tejet (fontos, hogy jól legyenek hidratálva) és ehetnek kekszet, vagy pirítóst. További részletek minderről a Nagyváradi Vérközpont honlapján, a www.proviataoradea.ro címen találhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!