ERDON Helyi hírek

2018.07.24. 14:51

Ítélet az üzletelő pap ellen

Adócsalás miatt kilenc évnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélték a napokban Ovidiu Miron Pop nagyváradi ortodox papot, aki korábban a Holdas templomban végzett szolgálatot.

Adócsalás miatt kilenc évnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélték a napokban Ovidiu Miron Pop nagyváradi ortodox papot, aki korábban a Holdas templomban végzett szolgálatot.

Négy évvel ezelőtt, 2014 júliusában indult bűnügyi eljárás, akkor előzetes letartóztatásba is került. A vád ellene, valamint üzleti társa, Kallos Lorand ellen az volt, hogy egy adócsalásra „szakosodott” hálózatot hoztak létre, melyen keresztül illegális húskereskedést végeztek, s 1,8 millió eurót meghaladó összeggel károsították az államot. Egyúttal Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin ellen is eljárás indult – ők állítólagos fantomcégek (Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL) ügyvezetői voltak, melyeken keresztül a pap és üzlettársa a vád szerint húst vásárolt fel magyarországi mészárszékektől, majd az árut a saját cégüknek adták el, mentesülve így a TVA (áfa) kifizetése alól. A fantomcégek képviselői papíron átvették az árut, majd számlázták a Varadia Bussines felé, mely átutalta számlájukra az összeget.

Igazságtalannak véli

A „Varadia-ügy” dossziéja 2014-ben került a Megyei Törvényszékhez, s a per több mint négy éven át tartott – részben azért, mert sok tanút kellett kihallgatni és több szakirányú kivizsgálásra is szükség volt. Az ítélet szerint Ovidiu Pop és Kallos Lorand kilenc évnyi letöltendő börtönbüntetést kapott súlyos és folyamatos adócsalásért, a cég nevére pedig 300 ezer lejes bírságról született döntés.

A bűntársak közül Florin Tonţ hat éves letöltendő börtönbüntetést kapott, a többieket pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték – Urs és Nagh ellen az ítélet három év, Balog két évet kapott, Şuteu pedig egy évet és négy hónapot. Egyúttal 7,9 millió lejt kell kifizetniük, melyhez hozzáadódnak a kamatok és késedelmi pótlékok.

A döntés azonban nem végleges, s Bogdan Meşter ügyvéd, aki a Varadia két vezetőjét képviseli, azt nyilatkozta, hogy megtámadja az ítéletet, mivel igazságtalannak véli. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy fiktív ügyletek történtek volna.

Mindazonáltal Ovidiu Miron Pop 2014 májusa óta nem gyakorolhatja papi hivatását, a parókia akkori közleménye szerint mindaddig, míg a bűnügyi eljárás folyamatban van, azt követően pedig „az eredménytől függően meghozzák a szükséges rendelkezéseket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!