ERDON Helyi hírek

2018.04.30. 11:06

A tömegsport története Váradon

A tömegsport története Nagyváradon címmel szervezett egész délutános rendezvényt a XXVII. Festum Varadinum keretében Kádár József jogász múlt vasárnap az Ady Endre Líceum dísztermében.

A tömegsport története Nagyváradon címmel szervezett egész délutános rendezvényt a XXVII. Festum Varadinum keretében Kádár József jogász múlt vasárnap az Ady Endre Líceum dísztermében.Miután köszönetet mondott az Ady Endre Líceum vezetőségének és Szabó Ödön parlamenti képviselőnek, illetve a Varadinum Kulturális Alapítványnak a támogatásért, felvezetőjében Kádár József hangsúlyozta: célja rávilágítani azokra a körülményekre, tényezőkre és konkrét összefüggésekre, amelyekből kiindulva Nagyvárad lakossága tömegsport, azaz nem verseny jellegű mozgástevékenységekre szánta el magát a különböző várostörténeti korszakokban. Arra hívta fel a figyelmet: noha a köztudatban általában csak a tömegmozgással összekötött versenyszerűen űzött játék van benne, emellett létezik nem díjorientált, hanem önfejlesztés, -képzés vagy az egészségügyi állapot javítása érdekében végzett fizikai és szellemi edzés is, mely fontos a hétköznapi emberek számára.

Múltbeli időutazását a 19. századdal kezdte, melynek vége felé a Bunyitay-ligetben csónakozásra nyílt lehetőség az azóta megszűnt Dőry-sziget partjainál. Ugyanakkor labdasportokat is lehetett ottjátszani. Utóbbira ma is adódik lehetőség, hiszen európai uniós finanszírozással kosárlabda- és focipályák létesültek a parkban, valamint szabadtéri fitnesz gépek is igénybe vehetőek- magyarázta.

A kommunizmus idején pedig a tömegsporttevékenységek nem voltak szórakoztató jellegűek- sokan emlékeznek még arra, ahogyan iskolásokat, munkásokat vezényeltek ki terekre, stadionokba, hogypropaganda célokat szolgálva különféle alakzatokban végezzenek mozgásokat, lehetőleg esztétikai élményt is nyújtva közben.

Meghívottak

Az egykori Crișana mozi mögött tekepálya működött a 20. században, majd a nyolcvanas években a Rapid SE sportolói gyakoroltak ott, illetve harcművészeti tevékenységek is folytak az épületben.

A rendszerváltás utáni korszakból az előadó azt emelte ki, hogy milyen kezdeményezései voltak RMDSZ-es politikusoknak- Biró Rozália, Cseke Attila, Szabó Ödön- a tömegsportolás fellendítése érdekében. A prezentáció fitnesztermekben zajló tevékenységek ismertetésével zárult, úgymint aerobik, zumba, Pilates vagy Kangoo Jump.

A rendezvény második felében Ertsey Zsolt gyógypedagógus, a Yoga Alliance International által elismert képesítéssel rendelkező jógaoktató beszélt tevékenységéről, és tartott bemutatót a Hatha Jóga témájában, majd Kálmán Klára gyógytornász, Pilates-oktató, a Nagyváradi Állami Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karán tanársegéd, a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem PhD/doktori hallgatójaértekezett A Pilates-módszer egy gyógytornász szemével - címmel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!