ERDON Helyi hírek

2018.03.23. 13:05

Úr Pincészet: minőség a mennyiség helyett

Az Úr Pincészet 2002-ben nyitotta meg az első üzletét Nagyváradon, a Kórház/Louis Pasteur utca 45. szám alatt. A bortermelésnek amúgy hagyománya van a családban, mindig is foglalkoztak szőlészettel. 

Az Úr Pincészet 2002-ben nyitotta meg az első üzletét Nagyváradon, a Kórház/Louis Pasteur utca 45. szám alatt. A bortermelésnek amúgy hagyománya van a családban, mindig is foglalkoztak szőlészettel. Az európai uniós modern szabványoknak megfelelő Úr Pincészet családi vállalkozásként, id. Úr Zsigmond ügyvezető irányításával és felesége, Úr Irma segítségével 2002-ben nyitotta meg az első üzletét Nagyváradon, a Kórház/Louis Pasteur utca 45. szám alatt. A bortermelésnek amúgy hagyománya van a családban, mindig is foglalkoztak szőlészettel. A birtokuk Szentimrén van, ahol a lehetőségeik függvényében egymás után felvásárolták a parcellákat úgy, hogy jelenleg 47 hektáron gazdálkodnak. Ugyanakkor az évek folyamán több pályázatot nyújtottak be, az elsőt 2009-ben, melynek köszönhetően korszerűsítették a pincét, a borok tárolására alkalmas inox tartályokat, a jobb minőség elérése érdekében egy pneumatikus prést, illetve ehhez való mindenféle felszerelést, bogyózót vásároltak. Aztán 2012-ben a Bihar Megyei Mezőgazdasági és Intervenciós Ügynökségen (APIA) keresztül ismét sikerrel pályáztak, minekutána 27 hektáron ültettek szőlőt, és végül is így érték el a jelenlegi 47 hektárt, ami muskotályból, királylánykából, merlot-ból, pinot noir-ból és cabernet sauvignon-ból áll. Tavaly szintén egy APIA-s pályázatot tettek le, tartályokra. A 12 darab, 11 ezer literesek hűtőköpennyel vannak ellátva, hogy amikor a must forr, egy kontrollált erjesztést tudjanak teljesíteni, hogy a bornak a minősége megmaradjon, illetve vannak még 7 ezresek, melyek tárolótartályok.

Palackozzák

Ugyancsak 2017 óta palackozzák a boraikat, úgynevezett DOC-borokat. Elsőosztályú, bevizsgált minőségű borokat, melyek megtalálhatóak az üzleteikben, illetve egy-két vendéglőben, ABC-ben is sikerült teríteniük a boraikat. Ezek merlot, pinot noir, királylányka és muskotály. Palackban a legrégebbi évjáratú bor 2015-ös, mert inkább friss boraik vannak, 2016-os, 2017-es boraik, palackban és ömlesztve is. Egy szőlőszedő kombájnt is beszereztek, amivel megkönnyítették a munkájukat a szüretkor. A gép szinte semmi vesztességgel, nagyon szépen betakarítja a szőlőt az ültetvényekről. Ifj. Úr Zsigmond igazgató szerint a tavalyi év az időjárás szempontjából minőségileg jó volt, mennyiségileg kevésbé, de nem is törekszenek arra, hogy nagy mennyiséget állítsanak elő. Folyamatosan befektetve 4-5 tonna/hektár maximum, amit termelnek, mert attól tartanak, hogy ennél nagyobb volumennél már romlana a minőség. 2018 februárjában önerőbőlvásároltak előmetsző gépet, ami nagy részben segíti a szőlő metszését ebben az időszakban. Visszavágja a szőlő ágait körülbelül 30centiméterre, és onnan már kézi metszőollóval sokal könnyebb véglegesíteni a metszést. Szinten februárban vásároltak kacsoló gépet, ami majd nyáron fogja a munkájukat könnyebbíteni, amikor a szőlőágait kell visszavágni. Mindkét gép traktorhoz csatlakoztatható és ígylehet működtetni. Nagyváradon öt üzletük van: az említett Kórház/Louis Pasteur utca 45. szám alatt, valamint Rogériuszon a Corneliu Coposu utca 16. szám alatt, a Decebal piacon, a nagypiacnál a Cicero-tömbház alatt és az Era Shopping Parkban, a boraik literje 8 lejbe kerül. „A Bihar Megyei Tanács elvitte borainkat a turisztikai kiállításra Tel-Avivba és Budapestre 2-3 héttel ezelőtt, és most hétvégén meg Debrecenben fogják a borainkat bemutatni, Bántó Norbertnek, a Bihar Megye TDM Ügynökség vezetőjénekszervezésében”- jelezte honlapunknak ifj. Úr Zsigmond.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!