ERDON Helyi hírek

2018.03.06. 09:06

Egymillió lej a magyar közösségnek

A Nagyvárad és a Régió Turisztikai Egyesületének (APTOR) idei évi költségvetéséből egymillió lejt kapnak a magyar közösség rendezvényei és eseményei, mondja Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó.

A Nagyvárad és a Régió Turisztikai Egyesületének (APTOR) idei évi költségvetéséből egymillió lejt kapnak a magyar közösség rendezvényei és eseményei, mondja Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó.

 

Mint azt már megírtuk, a nagyváradi helyi tanács elfogadta a Nagyvárad és a Régió Turisztikai Egyesületének (APTOR) idei évi költségvetését, amelyből 4,2 millió lejt az APTOR az általa szervezett, illetve finanszírozott idei évi eseményekre fordít. Ezek között vannak kifejezetten a magyar közösségnek szóló rendezvények is, melyekre összesen 590 ezer lejt irányoz elő a megszavazott határozat. Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester tanácsadója ennek kapcsán lapunknak elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban alkalmazott elv szerint a város különböző közösségeinek rendezvényeit a város a számarányuknak megfelelő mértékben finanszírozza, és mivel Nagyvárad lakosságának közel egynegyedét teszi ki a magyarság, ezért a 4,2 millió lejből körülbelül egymillió lejnyi összeget a magyar közösséghez köthető rendezvényekre, eseményekre költenek el az idén.

Mekkora a költségvetés?

Zatykó Gyula kifejtette, hogy a már említett 590 ezer lej mellett, amiből az Ablak Európára nevű rendezvényt, a Szent László Napokat és a Magyar Kulturális Napokat támogatja, a város finanszírozni fogja a Festum Varadinum rendezvénysorozatot is, csak ehhez még nem rendelt hozzá konkrét költségvetési tételt, mert, mint a polgármesteri tanácsadó elmondta, még nem tudni, mekkora annak a rendezvénysorozatnak a teljes költségvetése. „Általában húsz-huszonöt százalék szokott lenni a város támogatása, a többit a szervezőnek saját forrásból kell előteremteni. Lehetetlen az az állapot, hogy jöjjön egy egyesület és úgy kérjen összeget, hogy semmivel nem járul hozzá a saját rendezvényéhez, vagy nem is tudja, mennyibe fog kerülni az a rendezvény. Ezt akarjuk elkerülni. Volt egy találkozónk a Festum Varadinum szervezőivel, és abban állapodtunk meg, hogy elküldik a költségvetést. Most náluk pattog a labda, várjuk, hogy benyújtsák a költségvetési tervet, és annak alapján részarányosan járul hozzá a város a költségekhez” – fogalmazott Zatykó Gyula, hozzátéve, hogy a Festum Varadinum támogatása mellett az egymillió lejig fennmaradó összegből az APTOR által szervezett más rendezvények, például a húsvéti vásár, a karácsonyi vásár vagy a Nagyváradi Ősz magyar előadóinak fellépését finanszírozzák majd.

A minőség felé

Végezetül Zatykó Gyula elárulta azt, hogy Ilie Bolojan polgármester felkérésére ötletekkel és más jellegű segítésnyújtással ő maga is hozzá fog járulni a magyar közösséget érintő rendezvények minél sikeresebb megszervezéséhez. „Én személy szerint szeretném a minőség felé eltolni azokat az eseményeket is, amelyekre eddig nem volt rálátásunk” – fogalmazott, majd megjegyezte, hogy ebben a munkában a Szent László Egyesület is a város rendelkezésére bocsátja saját kapcsolatait és tapasztalatait azon események esetében is, amelyeknek nem az egyesület a főszervezője.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!