ERDON Helyi hírek

2017.12.07. 11:12

Városaim címmel nyílt fotókiállítás

A nagyváradi várban lévő Vilidár István Stúdió Galériában újabb kiállítás nyílt, ezúttal egy magyarországi művész alkotásait tekintheti meg a publikum, a tárlat címe Városaim.

A nagyváradi várban lévő Vilidár István Stúdió Galériában újabb kiállítás nyílt, ezúttal egy magyarországi művész alkotásait tekintheti meg a publikum, a tárlat címe Városaim.

A galériában Kocsis Csaba fotográfus 42 képét állították ki, a tárlatot a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubja szervezte. Tóth István AFIAP köszöntötte a fotóművészt, meghívottakat és résztvevőket. Kiemelte, hogy ez a kiállítás több okból is különleges. Egyrészt azért, mert Tóth István és az egyesület is különleges kapcsolatot ápol a berettyóújfalui kulturális közösséggel, illetve Porkoláb Lajossal, a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesület elnökével és Kocsis Csabával, a kiállító művésszel. Ez a barátság és együttműködés közel 30 évre nyúlik vissza. A kiállítás másrészt azért különleges, mert Kocsis Csaba kedvenc városait mutatja be, de nem megszokott, hagyományos, dokumentatív módon, hanem különleges effekteket használt a képek szerkesztésekor.

Sokoldalú művész

Porkoláb Lajos is köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta Kocsis Csabát. Először is elismerését fejezte ki, mivel úgy véli, hogy a fotóművésznek köszönhető az, hogy Berettyóújfaluban ilyen erős és jól szervezett kulturális élet van. Kocsis Csaba dolgozott tanítóként, népművelőként, majd újságíróként is. Zenész is volt, valamint kulturális menedzser és szerkesztő is. Számos kötetet adott ki, és kulturális menedzserként is sok projektben vett részt, ezek mind fontos elismeréseket hoztak számára, ahogy a csoportos és egyéni kiállításai is.

A művész maga is részt vett a kiállítás megnyitóján, elmondta, hogy amikor újságíróként dolgozott, akkor került közelebb a fotózáshoz, meg is szerette azt. A kiállítást illetően kiemelte, hogy utazásai során számos, szép helyen járt, sokat is fényképezett, de emlékeiben is minden megőriz. A kiállított képeknél használt effektek azt mutatják be, hogy ő hogyan emlékszik ezekre a városokra, mint Nagyvárad, Arad, Berlin, Debrecen, Püspökladány, Eger, Nagyszalonta, Nagyszőlős, Pécs, Porcia, Temesvár és Szováta. A sajátos képzőművészeti hatások teszik különlegessé a tárlatot.

A megnyitón a kellemes zenét Chelu Alexandrina és Chelu Florian biztosította. A tárlat december 19-ig tekinthető meg, naponta 8-20 óra között a várban lévő Vilidár István Galériában (C épület, I. emelet).

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!