ERDON Helyi hírek

2017.11.09. 13:20

„Rendkívül örültem a nagyváradi előadásnak”

A nagyváradi származású Kriszta Kinga operaénekesnő a közelmúltban szülővárosában is fellépett, a Magyar Állami Operaház által szervezet Kárpát-Haza OperaTúra című turné keretében. Eddig pályafutásáról, valamint további terveiről is kérdeztük a művésznőt.

A nagyváradi származású Kriszta Kinga operaénekesnő a közelmúltban szülővárosában is fellépett, a Magyar Állami Operaház által szervezet Kárpát-Haza OperaTúra című turné keretében. Eddig pályafutásáról, valamint további terveiről is kérdeztük a művésznőt.– Nagyváradon született, mégis az énektanulmányait a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán diplomázott, 2008-ban énekművész, tanár szakon. Hogy került a cívis városba?

– Tíz éves voltam, amikor elkerültünk szülővárosomból és Hajdúszoboszlóra költöztünk. Gimnáziumi tanulmányaimat a debreceni Svetitsben végeztem. Amikor a zenei érdeklődésem komolyabbra fordult felvételiztem a Zeneakadémiára és a Debreceni Egyetem énekszakára is, mivel Budapestre nem vettek fel, így Debrecenben maradtam.

– Az első szólóját 2007-ben énekelte Verdi Nabuccójában, Anna szerepéről viszonttudni kell, hogy csupán egyetlen önálló mondata van az operában. Mégis, következőként Masenyka szerepét kapta meg Smetana Eladott menyasszonyában. Mennyire volt ez meglepetés, vagy inkább egy jelzés, hogy felfigyeltek Önre?

– Előzményként annyit kell tudni, hogy amint elkezdtem az énekszakot a főiskolán, párhuzamosan kezdtem dolgozni a Csokonai Színház énekkarában is. Ebből fakadóan a vezetőség már ismert valamelyest így próbáltak ki elsőként a Nabuccóban. Ezután következett a felkérés az Eladott menyasszonyra. Eredetileg én csak tanulószerepként kaptam meg Masenykát. A próbafolyamat elején a rendező úgy döntött, hogy csak egy szereposztással szeretne dolgozni és nagy meglepetésemre engem választott.

Lehetőség

– Milyen volt Papagenának és Paminának lenni- immár Budapesten?

– Természetesen nagyon örültem a lehetőségnek. Visszanézve a jelenből, úgy gondolom, nem éreztem a feladat súlyát. Akkor még Debrecenből utaztam Budapestre a próbaidőszakra és az előadásokra. Ugyanakkor meg kell jegyezzem, hogy nagy előnyt jelentett számomra, hogy a főiskolán már megtanultam Pamina szerepét és előadásunk is volt belőle.

– Mi segített azonosulni Gara Mária alakjával a Hunyadi Lászlóban, milyen érzés volt ebben a szerepben a szülővárosában fellépni?

– Ez már az ötödik év, hogy a szerepet énekelem. Leginkább a Cabaletta légiessége, könnyedsége segített megmutatni Gara Mária jellemét, amiből ki tudtam indulni. Rendkívül örültem a nagyváradi előadásnak. Nagyon jó érzés volt otthon énekelni, mérhetetlenül izgultam, a legjobbat akartam kihozni magamból. Különlegesen fontos volt számomra ez az este mert még soha nem énekeltem Nagyváradon. Titkon bízom benne, hogy még lesz ilyen alkalom a jövőben.

Neves művészekkel

– Az Operaházba való kerülése egyúttal azt is jelentette, hogy neves művészekkel dolgozhat együtt. Milyen a viszonya, az együttműködése velük?

– A Hunyadi premierjében énekeltem először Kiss B. Atillával, akinek a személyében egy nemes lelkű, profi énekest ismertem meg aki nem mellesleg nagyon figyelmes partner is. Jó pár éve pedig Barbarinát énekeltem Figaro házasságában, ahol a Grófnőt Rost Andrea alakította. Nagyon szerettem azokat a próbákat, mert láthattam milyen emocionálisan van jelen már a próbák alatt, minden pillanata mennyire kidolgozott. Ez nagyon ösztönzően hatott rám.

– Milyen korosztályok körében népszerű az a zenei műfaj, vagy stílus, amit képvisel?

- Sajnos többségében csak az idősebb generáció jár operába, de én hiszek abban, hogy ez a műfaj mindenkihez tud szólni. Az Operában van is erre egy nagyon jó kezdeményezés, az úgynevezett Operakaland. Minden évben van két produkció ami kifejezetten iskolásoknak, gimnazistáknak szól. Így egy-egy előadás alkalmával úgy 2000 fiatalnak éneklünk. Azt hiszem, ez előbb-utóbb el fogja érni a célját.

– Kedvenc zeneszerző(i)?

– Az örök kedvenc a Mozart, Puccini, Verdi hármas, de ez így mégsem állja meg a helyét mert amikor például Gounod-t énekeltem nagyon beleszerettem. Azt hiszem kicsit mindig a szívem csücskévé válik az, amivel foglalkozom éppen.

– Hogy áll a boldogság–elégedettség–harmónia hármassal?

– Úgy érzem, nem szeretnék most sem fiatalabb, sem öregebb lenni. Meg szeretném élni azokat a napokat, heteket, amikben most élünk mert a kislányunk most két éves és ez az időszak gyönyörű. Látni azt, ahogy napról-napra fejlődik, örül a körülötte lévő világnak, az felemelő érzés.

– További tervek?

– Jelenleg Meyerbeer A Hugenották bemutatójára készülök, amiben Valentine szerepét énekelem. Most ezt szeretném a lehető legjobban elénekelni, eljátszani. Aztán jöhet a következő feladat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!