ERDON Helyi hírek

2017.11.03. 09:37

Fókuszban a családon belüli erőszak

Két témában tartott sajtótájékoztatót tegnap az RMDSZ székhelyén Biró Rozália parlamenti képviselő. Bejelentette egy munkacsoport megalakulását, valamint egy találkozásról is beszámolt.

Két témában tartott sajtótájékoztatót tegnap az RMDSZ székhelyén Biró Rozália parlamenti képviselő. Bejelentette egy munkacsoport megalakulását, valamint egy találkozásról is beszámolt.

Tegnapi váradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő bejelentette: a kezdeményezésére az alsóház általa vezetett külügyi bizottsága egy olyan multiszektoriális munkacsoport alapításáról döntött, melynek fő célja az Isztambuli Egyezmény gyakorlatba ültetése. Ugyanis hiába ratifikálta Románia másfél évvel ezelőtt ezt a keretmegállapodást a 2016/30. számú törvénnyel, az ehhez fűzött nagy remények sajnos nem váltak be. A hétköznapokban nincsenek kézzel fogható változások, továbbra is hiányos az infrastruktúra, nem sikerült visszaszorítani a nők és a lányok elleni erőszakot, illetve megvalósítani a nemek közti egyenlőséget. Az újonnan létrehozott testület ezért többek közt arra törekszik, hogy egyensúlyt és kommunikációs csatornát teremtsen a törvényalkotó és végrehajtó szervek (minisztériumok és ügynökségek) és az érintett civil szervezetek között úgy, hogy a 30 fős munkacsoport 10-10 taggal képviselteti magát a felsorolt entitásokban. Egy stratégia kibocsátásán is elkezdtek dolgozni, melynek akciótervei közé sorolták a jelenlegi helyzet felmérését abból kiindulva, hogy a társadalmunkban sajnos a családon belüli erőszak nem számít elrettentő példának, hiszen úgy kezeli a túlnyomó többség, mint egy olyan normális jelenséget, mely „ha megtörtént, hát megtörtént, nincs mit tenni”. Emellett azt se tudatosítják sokan, hogy valójában az is az erőszaknak, vagy megfélemlítésnek egy formája, ha gazdaságilag, anyagi szempontból függ egy nő egy férfitől. Az említett 2016/30. számú törvénynek a jogharmonizációja sem történt még meg ezidáig, vagyis az összhangba hozása a többi jogszabállyal, és az erőszak ezen formájára specializálódott civil szervezetek pedig alulfinanszírozottak, sok tehát még a tennivaló- magyarázta a parlamenti képviselő.

Tagsági díj

Másik témára áttérve Biró Rozália arról számolt be, hogy kedden mint a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke találkozott Alanna Annitage-zsal, aki az ENSZ Népesedési Osztályának Kelet-Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó regionális igazgatója. A megbeszélést a romániai szaktestületek vezetőivel a kanadai illetőségű ENSZ-megbízott kezdeményezte, ugyanis ez már a harmadik év, hogy Románia nem fizeti a tagsági díjat, ami csupán évi 10 ezer dollár. Amúgy e népesedési platform 1969 óta működik, Románia 1973-ban csatlakozott, és 1974-ben éppen Bukarestben rendezték meg az első népesedési konferenciát, többek közt ezért is ciki, hogy most meg adós maradt a tagsági díj befizetésével. Hazánkban 1996 és 2012 között működött irodája az ENSZ Népesedési Osztályának, az elmúlt években azonban valahogy nem sikerült megtalálni a közös hangot. A héten viszont egyetértettek abban, hogy ezen mindenképpen változtatni kell, például azzal, hogy könnyebbé teszik a reprodukciós egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a lakosság számára, és a döntéshozó faktorok közti párbeszédet megpróbálják hatékonyabbá és eredményesebbé tenni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!