ERDON Helyi hírek

2017.11.14. 09:11

Fényre talált és fényt osztott

Hétfőn a Szent Márton Idősotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatta be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét. Meglátogatta a fekvőbetegeket is.

Hétfőn a Szent Márton Idősotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatta be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét. Meglátogatta a fekvőbetegeket is.

Tours-i Szent Márton egy követendő példa, hiszen tettei és igazsága által fényt jelentett az emberek számára. Fényre talált és fényt osztott a sötétségben és a homályban levőknek, a csüggedőknek, az elbátortalanodottaknak, a kételkedőknek, a gyengéknek és a magányosoknak, hogy Isten terve valóra váljék. Tanulhatunk tőle, hogyan kell a fényt befogadni és továbbadni- hangsúlyozta Böcskei László váradi megyés püspök november 13-án, hétfő délben a várad-szőllősi, 35 kedvezményezettnek ellátást és fedélt nyújtó Szent Márton Idősek Otthona kápolnájának búcsús szentmiséjén.

Homíliájában arra hívta fel a figyelmet: nem mondhatunk le soha mi sem arról, hogy tetteink révén állandóan szebbé és jobbá tegyük a világot, hiszen kivétel nélkül kimeríthetetlen tartalékok hordozói vagyunk, melyek csodálatos módon nem fogynak ki, hanem ellenkezőleg, folyamatosan gyarapodnak, ha megosztjuk másokkal is. Mindig lesz tehát, amit felajánljunk embertársainknak, hiszen Isten új tereket, új lehetőségeket biztosít szüntelen ahhoz, hogy kibontakoztassuk, megmutassuk másoknak is az ő ajándékait, életünk minden pillanatában, még akkor, ha azt gondoljuk, hogy már nem sok időnk van hátra.

A realitás

Arról is beszélt a főpásztor: helytelen, ha úgy okoskodunk, hogy a mai modern, fejlett társadalomban már nem számít Szent Márton életpéldája, hiszen több mint 17. századdal ezelőtt élt, mégis mit üzenhet ő nekünk, akik sokkal könnyebben tudjunk megoldani az előttünk álló feladatokat, szembenézni a kihívásokkal? Csakhogy, ha őszintén akarjuk látni az igazságot, azt kell tapasztalnunk, hogy bár a világ tényleg fejlődött, azoknak az alapértékeknek, melyeket Szent Márton is képvisel, az elsajátításában nem jeleskedtünk az előrehaladással arányosan. Sajnos az a realitás, hogy a mi utunk sokszor nem Isten útja, hiszen ő nem az erőszak, a gyűlölet és az önzés Istene. Hátat fordítunk a bennünket kereső Istennek, mert meg vagyunk győződve arról, hogy elég vagyunk önmagunknak, s csak a saját törvényeinket kell kövessük, miközben megfeledkezünk a világ rendjéről, egyensúlyáról, szépségéről. Ugyanakkor most is vannak szegények, betegek, szenvedők, a társadalom peremére szorultak, akárcsak Szent Márton idején, szükség van tehát a tours-i püspök mintájára napjainkban, a 21. században is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!