ERDON Helyi hírek

2017.11.20. 11:42

Bemutatták a hóellenes gépparkot

Pénteken tartották meg a RER vállalat gépparkjának szemléjét a cég Morii utcai telephelyén. Huszonkilenc jármű áll rendelkezésére a hó és a jég eltakarítására Nagyváradon.

Pénteken tartották meg a RER vállalat gépparkjának szemléjét a cég Morii utcai telephelyén. Huszonkilenc jármű áll rendelkezésére a hó és a jég eltakarítására Nagyváradon.

Közel harminc járművel várja a telet a RER Ecologic Service vállalat, amelynek Morii utcai telephelyét Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere látogatta meg pénteken délelőtt a sajtó kíséretében, hogy a helyszínen győződjön meg arról, hogy a vállalat mennyire készült fel a téli időszakra. A város köztisztasági és hóeltakarítási szolgáltatásával megbízott RER cégnek huszonkilenc jármű áll rendelkezésére a hó és a jég eltakarítására Nagyváradon, és mindegyik járművet fel is sorakoztatták a Morii utcai telepen. Ezek közül négy új jármű volt, amelyeket a cég más városokban üzemelő telephelyeiről vett kölcsön. Birta elmondta, hogy a huszonkilenc közül tizenhét szállító jármű, amelyeknek összesen 65 köbméternyi kapacitásuk van, vagyis egyszerre 90 tonna csúszásgátlót tudnak szállítani, és mivel a város teljes csúszásmentesítéséhez 240 tonna csúszásgátló leszórására van szükség, ez azt jelenti, hogy a járművek háromszor fordulva az egész várost le tudják majd szórni szükség esetén. Ezek mellett a RER-nek van két olyan járműve, amelyek folyékony csúszásgátlót tudnak felvinni az utakra, hat jármű a hó elszállítására alkalmas.

Huszonegy jármű van ellátva hóekével, amelyek segítségével az öt centiméternél vastagabb hórétegtől lehet megtakarítani az utakat. Mindezek mellett van egy autó is, amellyel a szerelők szállnak ki az utakon esetleg lerobbanó hóeltakarító, vagy csúszásgátlószóró járművekhez.

Csúszásgátló anyagok

A RER már beszerezte a szükséges csúszásgátló anyagot is: nyolcszáz tonna sót, háromszáz tonna homokot, negyven tonna folyékony kalcium-kloridot, valamint hét és fél tonna magnéziumpelyhet, utóbbiakat a sétányokon és a városközpont terein alkalmazzák majd, mert ezek kímélik az útburkolatot. További újdonság, hogy idén nyáron már négy különböző pont működik majd, ahonnan szükség esetén kiszállnak a hóeltakarító és csúszásgátló járművek: a Morii és a Körös (Vladimirescu) utcai központ mellett a Dózsa György utcán és az Oncsa telepen is lesz egy-egy ilyen telephely. Végezetül Florin Birta emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat és a RER között kötött szerződés értelmében a hóeltakarítási munkát négy sürgősségi övezetre bontották, és a hóeltakarítást is e sürgősségi sorrendben végzik el. Az első számú prioritást 206 utca képezi, ezek a fő közlekedési útvonalak, a város ki- és bejáratai; a második számú prioritás közé tartoznak többek között a hidak, a körforgalmak és további 287 utca, a harmadik számú prioritást a további 204 aszfaltozott utca képezi, végül a város 185 aszfaltozatlan utcájára szállnak ki a RER járművei szükség esetén.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!