ERDON Helyi hírek

2017.11.27. 09:32

Apochrypha 2 elnevezésű kiállítás nyílik

Új kiállítást nyit Gabriel Miloia. Mint az erdon.ro-nak elmondta, az Apocrypha 2 a megbékélésről is szól, és a nemesebb arcot mutatja meg. A kiállítás két időszakra bomlik, ez első december 7-én indul.

Új kiállítást nyit Gabriel Miloia. Mint az erdon.ro-nak elmondta, az Apocrypha 2 a megbékélésről is szól, és a nemesebb arcot mutatja meg. A kiállítás két időszakra bomlik, ez első december 7-én indul.

- Mire számíthat az, aki részt vesz majd az Apochrypha 2 elnevezésű kiállításon? Mi az esemény üzenete?

- AzApocrypha 2 a Muian projekt második részének egy tárlata, amely a nyilvános obszcenitásról szól, erőszakról, pornográfiáról, és amely akárcsak a többi, interaktívan bevonja a közösséget és annak eminens tagjait. A Muian 2 megmutatta az embereknek a városuk legszörnyűbb arcait. Az Apocrypha 2 a megbékélésről is szól, és a nemesebb arcot mutatja meg. A kiállítás két időszakra bomlik, egy munkaidőszakra és egy látogatásira. Az első december 7-én indul és szerintem karácsony környékéig tart. Munkaidőszak, mert a látogatók jelenléte megváltoztatja a munkát magát. Ötfős csoportokat vezetünk végig és fotózunk, és a mikor 208 személy meglesz (ennyi Munia-stencilt helyeztünk ki 2012-ben), a munka végleges lesz és jöhet a látogatási időszak. Persze mindkettő nyitott.

-Ez a Muian projet utolsó ilyen jellegű kiállítása? Miért tervezi lezárni ezt a projektet?

- A Muiant a váradiak 2012 óta ismerhetik, amikor a grafftitiket megcsináltam, de ezt már 2009 óta készítettem elő. Lényegében ez az egyetlen projektem. Minden kiállítás és munka vázlat volt és kísérlet, hogy finomítsam a három szakaszát. Még a galériát is azért hoztam létre, mert tudtam, hogy nemcsak művészekre lesz szükségem, a fázisokhoz, hanem intézményi keretre, amely segítse a projektet. De a Muian csak három dolgot mond el, olyat, ami alap a művészethez midnen időben és amit minden korban forradalmi gondolatok visznek félre: a művészet vállalás, fegyver és a szépség kapuja. A Muian még nem ér véget, csak a közösségi része, ami a szülővárosra vonatkozik. Egy utolsó kiállítás jövőre lesz Berlinben, de az a személyről beszél, az enyémről, nem a közösségről. A Muian közeleg a végéhez, mert elfogytak a témái.

-Miért azt a mottót választotta a kiállításnak?

- A kiállítás két nagy installáció. Az egyik a „Minden megbocsáttatik”, a másik a „Minden csillog”. A második, mint már ismert, azzal jár, hogy az első látogatók arcmását 30 grammos színezüst medálokba véssük. A mottó a 118-as zsoltárból van: „ez az Úr műve, és szép a mi szemünkben”. Ez a jelentése mellett a története miatt is választottam. Ez mondta I Erzsébet, amikor a testvére, Mária angol királynő meghalt, és ezzel fejezte ki saját transzcendenciáját a királyi státussal kapcsolatban. Azt akarom, hogy a látogatóim is így érezzék magukat.

-Ha jól értesültem adományozni is fog a Püpöki Palota javára. Mit fog adományozni?

- Ajándékot a projekt részéről a püspökségnek. Először az anyagot más helyszínen akartam kiállítani, de őexcellenciája Virgil Bercea püspökkel való több találkozás után annyira tetszett neki, hogy 4 hónapnyi munka után a tárlat kész van, és a püspöki palotában van. Persze szem előtt tartottam a hely atmoszféráját és konotációját, kibővítettem a koncepciót, hogy egy kincset tartalmazzon – végülis egy romos palotában vagyunk, aminek kell ilyen -, a püspökség javait elkobozták a kommunisták, az archívumait pedig az ortodox egyház. A metaforán – az igazi kincs az ember – túl remélem, hasznukra is válik. A megvalósítás több, mint 15 ezer euróba került, a váradiak arclenyomata pedig művészeti alkotássá válik, piaci értékük megháromszorozódik. Ez elég új padlózathoz, vagy festékre, és a püspökség nem kért tőlünk bért, vagy más költséget, vendégként kezelt. És nem is számoltunk azzal a bátorsággal, hogy a projekt körüli szigorú médiaaurán túl lássanak, a végső célja felé. Nagyon elismerem őexcellenciája ama képességét, hogy a dolgok felszíne mögé lát.

-Hol és mikor lesz a kiállítás?

- A Szent László téri görög katolikus püspöki palotában, december 7-től21-ig, naponta 5 órától. A második része januárban nyílik. Az első művész vagyok, aki ott állít ki, mióta a látogatóknak megnyílt és az első kortárs művész, akit meghívtak, az egyház kommunisták általi feloszlatása óta. Ez messze a legnagyobb megtiszteltetés a művészi karrierem során.

-2018-ban milyen projektekre készül?

- Mint tudják, a galéria konyhája titkos. Én pedig jövőre a Muian III-mal befejezem a projektet, aztán egészen másba fogok. Azt hiszem, verseket fogok írni. 8 év munka után e projekten megtanultam a saját művészségemről egy fontosat: azt hiszem, jobban tetszenek a szép dolgok, mint az intelligensek.

Gabriel Miloia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!