ERDON Helyi hírek

2017.10.18. 18:39

Visszahozható halottaiból a flóra, fauna?

Nagyvárad is hibás lehet abban, hogy kiszáradt és lényegében eltűnt a (volt?) tündérrózsás tó Püspökfürdőn – ami a szinte szokásos módon (hiába) védett övezet volt. Szerdán a helyszínen beszéltek erről szakemberek, a Marossy Annát idéző megemlékezésen.

Nagyvárad is hibás lehet abban, hogy kiszáradt és lényegében eltűnt a (volt?) tündérrózsás tó Püspökfürdőn – ami a szinte szokásos módon (hiába) védett övezet volt. Szerdán a helyszínen beszéltek erről szakemberek, a Marossy Annát idéző megemlékezésen.„Ez tragédia. Mindjárt elsírom magam, hihetetlen, ahogy ez is, ahogy minden tönkremegy ebben az országban” – ezekkel a szavakkal fogadta a látványt Püspökfürdőn, a (volt?) tündérrózsás tó maradványánál az a hölgy, aki régebben a tavat is adminisztráló cég egyik képviselője volt. Vele, és a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség új vezetőjével együtt mentünk ki ugyanis a helyszínre szerdán délelőtt, abból az alkalomból, hogy ott megemlékezést tartottak, a néhai Marossy Anna botanikus tiszteletére. Épp egy éve ugyanis, hogy az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület szervezésében a püspökfürdői Pece-rezervátumban emlékművet és -táblát avattak az immár éve elhunyt Marossy Annának – a kutató és harcos környezetvédő hamvait egyébként a környéken szórták szét. Az emlékműnél lezajlott mostani megemlékezés azonban konkrétumokkal telt.

A tavaly ilyenkor állított kis emlékmű egyik része, az egykori tó partján

Váradi szál

Velünk tartott tehát Lazăr Constanţa Ileana is, aki manapság a Foradex Vest rt. megyei képviselője, ám a 80-as években a szintén geológiai ügyekkel foglalkozó állami cég megbízottja volt, amely vállalkozás a püspökfürdői tavat is adminisztrálta. Lapunknak azt mondta, azóta most járt először a helyszínen, ezért nagyon megdöbbentette, amit ott látni lehet, ekkora pusztulás látványára nem volt felkészülve. Mindannyian le is mehettünk a volt tó medrébe, amely ma már száraz, és fatörzsek torzói emelkednek ki belőle – valamelyest a Gyilkos-tóra emlékeztetve, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs víz. És következésképp a védett tündérrózsa is eltűnt onnan. Mint megírtuk, a mértéktelen és többnyire illegális termálvíz-felhasználás vezetett a védett övezet tragédiájához. Az elmúlt években sok hatóság és szervezet igyekezett tenni valamit, vagy épp csak ígérgetett, ám semmi sem történt. A volt tó közepén van most csupán egy nagyobb pocsolya – erről Mihai Togor, a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség új vezetője tegnap megjegyezte: ez az állóvíz sem termálvíz, hanem Betfia völgyéből került oda. A három bennszülött faj – a hévízi tündérrózsa, a bordás homorcsa (csiga) és a piros szemű kele (hal) – momentán ugyanis már nem él a tóban. Ha lenne még tó, akkor esetleg visszatelepíthetnék azokat. A hévízi tündérrózsa azonban szerencsére még létezik a Pece folyása mentén, ahol a víz lassúbb, illetve akklimatizálódott az egyik félixfürdői medencében is – onnan visszahozható lenne ide is. Ott volt a váradszentmártoni polgármester, Cristian Laza is, aki elmondta: úgy tudja, a helyi illegális termálvíz-fúrásokon kívül az is hozzájárult a kiszáradáshoz, hogy Várad egy része is elkezdett termálvízzel fűteni. Megkérdezte a helyszínen a szakembereket: „Igaz ez, vagy téves információ: Ez azért is fontos, mert Várad még bővíteni is akarja a termálvizes hálózatát”. Ám a szakemberek nem értettek egyet. Lazăr Constanţa Ileana szerint igenis hozzájárul a váradi felhasználás is a térség termálvizének elapadásához, Gilau Ludovic geológus professzor viszont, aki régebben méréseket is végzett, azt mondta, ez nem közvetlenül igaz, bár áttételesen az lehet. „Senki nem tudja, mekkora a vízhozam. Ám úgy tűnik sokkal nagyobb volt a felhasználás, mint a hozam. Egyszerűen mindenképp fontos lenne, hogy Várad is vissza is injektáljon a felhasznált vízből, ebbe a természetes rendszerbe” – mondta. Andrei Togor környezetvédő szerint „a tó maradványa ma siralmasabb még a tavalyi ilyenkorinál is”. A polgármester, Cristian Laza hozzátette: „Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a termálvíz lényegében kiapadhatatlan. Aztán pár éve kezdtük meglátni, hogy nem az. És a féktelen felhasználása, lám, már károkat is okozott”. A szakemberek viszont abban egyetértettek, hogy még így is lenne esély a flóra és a fauna újraélesztésére, ha a kiaknázás megállna. Ám ez az, ami évek óta elérhetetlennek bizonyul…

Így néz ki ma: a pocsolyaszerű vizes rész körül is víz volt régebben – az utánpótlás túlhasználat miatt elapadt

Kapcsolatfelvétel

A találkozóra egyébként eljött az EKE három képviselője is. Elmondták: ők Marossy Anna emlékét is ápolják, és sérelmezik, hogy a mostani eseményre sem kaptak meghívást, csak az utolsó pillanatban értesültek erről, és máskor is állandóan lezárva találják a tó és az emlékhely elkerített körzetét – ezért volt már, hogy a kerítésen be is másztak megemlékezni. Együttműködést ajánlottak Togoréknak, akik ezt el is fogadták, így a helyszínen létre is jött a kapcsolatfelvétel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!