ERDON Helyi hírek

2017.10.04. 12:52

Amit a felnőttek elrontanak, megoldják a gyerekek

A Történet a tálról és a kanálról című mesét mutatta be tegnap délelőtt a FuxFeszt keretében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata.

A Történet a tálról és a kanálról című mesét mutatta be tegnap délelőtt a FuxFeszt keretében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata.

A Michael Ende nyomán Nagy Viktória Éva által írt mesét tegnap tíz órai kezdettel mutatták be a szatmárnémeti bábosok a nagyváradi Árkádia Bábszínházban Schneider Jankó rendezésében; ő tervezte az előadás díszletét is. A Nagy Anikó, Bandura Emese, Nagy Tamás és Bandura Tibor által előadott történet egy aranyos tanmese arról, hogy az önzés, a szűklátókörűség, a bizalmatlanság mennyi galibát tud okozni, és arról, hogy a felnőtt világ ellenségképekre épülő, magába zárkózó világát a gyermeki tisztaság, nyitottság békévé és megértéssé tudja változtatni.

Tanulságos történet

A két szomszédos királyságban egyszerre születik trónörökös, de mivel a két keresztelőre nem hívták meg mindkét királyi család nagyon távoli rokonát, ez bosszúból viszályt akar szítani köztük azzal, hogy keresztelői ajándékként az egyik családnak egy tálat, a másik családnak egy kanalat ad, és felhívja a figyelmet arra, hogy mindkét tárgynak varázsereje van, de csak akkor, ha együtt használják azokat, külön-külön semmit sem érnek. Úgy tűnik, hogy a sértett rokon számítása be is válik, hiszen a két királyi család valóban viszálykodásba bonyolódik, és különféle, nem éppen tisztességes módszerekkel próbálják megszerezni a másiktól a kanalat, illetve a tálat. A véletlen azonban úgy hozza, hogy a két fiatal megismerkedik egymással és a darab végén az ő esküvőjükkel együtt nemcsak ők maguk, hanem a két konyhai csodaeszköz is egymásra talál. A négy bábszínész ügyesen, kifejezően érzékeltette a különböző szereplők jellemét, és remekül mozgatták a Bartal Kiss Rita készítette bábokat. A Czapp Ferenc zenéjével még hangulatosabbá tett közel egy órás előadás lekötötte a gyerekek figyelmét. Az előadást egyébként a FuxFeszt versenyszekciójában mutatták be, így megtekintette azt a fesztivál szakmai-, pedagógus-, és gyerekzsűrije is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!