ERDON Helyi hírek

2017.09.17. 09:30

Nagyváradon nyitják meg a Szent László örökség-utat

Októberben Váradon fogják megnyitni a Járjuk végig a Szent László örökség-utat című projektet- jelentette be a pénteken Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet konferenciáján.

Októberben Váradon fogják megnyitni a Járjuk végig a Szent László örökség-utat című projektet- jelentette be a pénteken Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet konferenciáján.A hétvégén az Ady Endre Líceumban tartotta partiumi önkormányzati konferenciáját az RMDSZ Nőszervezet, ennek volt az egyik meghívottja Hegedüs Csilla. Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke arról beszélt: egyfajta reakcióként a román egyesülés 2018-as centenáriumának várható nacionalista megnyilvánulásaira, és annak alátámasztásaként, hogy magyarként 1000 éve élünk Erdélyben és a Kárpát-medencében, és 100 éve Romániában, gondolták ki a Szent László örökség-útja című projektet. Az a szándékuk, hogy úgymond összekössék a Kárpát-medencei magyarokat olyan települések révén, ahol megtalálhatóak a Szent László-emlékezet nyomai épített örökség, mondák, természeti értékek vagy helységek elnevezése formájában. Ugyanakkor pedig fel szeretnék lendíteni közös erővel a turizmust úgy, hogy igyekeznek teljes élménycsomagot nyújtani az érdeklődőknek. Első szakaszban 44 településsel kezdenek, melyek közül 32 Erdélyben, 12 Magyarországon található, de aztán bővíteni fogják a kört.

Kutatják Szent László nyomait felmérésekkel és fényképes dokumentálások segítségével, marketingtervet készítenek a bemutatásról, kiadványokat jelentetnek meg és honlapot fognak működtetni, mobilalkalmazás-szerű útvonaltervet csinálnak és pályázatokat nyújtanak be.

Mint megtudtuk, Bihar megyében Nagyvárad- a vár és a Székesegyház-, valamint Magyarremete, Mezőtelegd, Püspökfürdő és Szalacs található ezen az útvonalon. A projektet az Iskola Alapítvány koordinálja az RMDSZ kulturális főosztályának szakmai irányításával, a költségeket magyarországi kormányzati forrásokból fedezik, de önkormányzatok és civil szervezetek támogatására is számítanak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!