ERDON Helyi hírek

2017.09.14. 09:59

Jótékonysági akcióval egybekötött rendezvénysorozat

A szlovák és a zsidó közösség napjai után szeptember 15.-17. között Magyar Kulturális Napokat szervez a nagyváradi önkormányzat. A helyszín a nagyváradi vár lesz. Kiemelték Csobot Adél, Kállay-Saunders András és Vastag Csaba koncertjét, s a létavértesi Heit Lóránt Band közreműködését.

A szlovák és a zsidó közösség napjai után szeptember 15.-17. között Magyar Kulturális Napokat szervez a nagyváradi önkormányzat. A helyszín a nagyváradi vár lesz. Kiemelték Csobot Adél, Kállay-Saunders András és Vastag Csaba koncertjét, s a létavértesi Heit Lóránt Band közreműködését.

A Magyar Kulturális Napokat a Nagyváradi Turisztikai Egyesület (APTOR) és a nagyváradi váradminisztráció közösen szervezi, hangzott el az eseménysorozat tegnapi, beharangozó sajtótájákoztatóján. Mihai Jurca, az APTOR igazgatója emlékeztetett arra, hogy korábban a szlovák, majd a zsidó közösséget mutatták be egy-egy hasonló rendezvénysorozat keretében, most pedig a magyar közösség kultúrájának a bemutatása következik. A Magyar Kluturális Napok programjai közül Mihai Jurca kiemelte Csobot Adél, Kállay-Saunders András és Vastag Csaba koncertjét, a létavértesi Heit Lóránt Band közreműködését, mely a programsorozat mindhárom napján bemutat valamit az érdeklődőknek: pénteken koncertezni fog, szombaton és vasárnap pedig egy-egy meseelőadást ad elő. Az esztári önkormáyzattal együttműködve szombaton elkészítik a várban a régió legfinomabb lecsóját, jelentette be Jurca.

Jótékonysági akció

Az esemény házigazdája, Angela Lupsea, a váradminisztráció vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Kulturális Napok keretében egy jótékonysági akció is lesz: a vár belső udvarán elhelyeztt urnában gyűjtik az adományokat a Böjte Csaba testvér által vezetett Szent Ferenc Alapítvány javára. Angela Lupsea elárulta, ez egy bevezető projekt kíván lenni, ugyanis terveik szerint a jövőben minden nagyobb rendezvénysorozatot össze kívánnak kötni egy-egy jótékonysági akcióval. Hozzátette, hogy várják az idős korosztály azon tagjainak a jelentkezését is, akik önkéntes munkájukkal segíteni kívánják a várban lebonyolítandó rendezvényeket.

Program

Az eseménysorozat pénteken délután négy órától veszi kezdetét a kézműves- és könyvvásárral a vár belső udvarán, ugyanakkor magyar népmeséket vetítenek le a J épületben, és ugyancsak négy órától idegenvezetés is lesz. Hat órától az M épületben íjászat és lövészet zajlik majd. Este fél héttől a Heit Lóránt Band lép színpadra, este nyolc órától pedig Csobot Adél fog énekelni. Szombaton tíz órai kezdettel a Pusztai farkasok által szervezett hagyományos íjászti bemutató lesz, déli tizenkét órától a Mesék két keréken című előadást tekinthetik meg a gyerekek, este nyolc órától Kállay-Saunders András fog fellépni. Vasárnap tizenegy órától a belső udvaron felállított színpadon újabb mese lesz látható, hallható, a nyári színházban pedig szintén tizenegy órától Vári Nagy Mónika tart bodyart bemutatót. Tizenkét órától a belső udvari színpadon magyar néptáncoktatás kezdődik, a kézművesek utcájában pedig Csobris Melinda hagyományos hajfonó műhelyében lehet részt venni. Koradélután egy órától, majd négy órától citeramuzsika szórakoztatja majd a nagyérdeműt a belső udvaron, este hét órától a Publika együttes zenél, a napot és a rendezvénysorozatot Vastag Csaba koncertje zárja, aki este nyolc órától lép színpadra. A felsorolt programok mellett minden nap nyitástól este nyolc óráig hagyományos termékek és kézműves termékek vására, valamint könyvvásár lesz a belső udvaron, íjászat és lövészet az M épületben, pénteken négy órától, szombaton és vasárnap déli tizenkét órától magyar népmeséket vetítenek a J épületben. Szombaton és vasárnap tizenegy és négy órától magyar nyelvű idegenvezetést tartanak a vármúzeumban, és ugyancsak ezen a két napon három órától a Barátok közt filmsorozatban Berényi Miklóst alakító Szőke Zoltán színész lép színpadra. A belépés minden rendezvényre díjtalan.

Híresztelések

Újságírói kérdésre válaszolva mindketten elmondták, hogy hagyományt szeretnének teremteni a nagyváradi nemzeti közösségek kulturális napjainak a megszervezésével, tehát jövőre is lesz szlovák, zsidó és magyar kulturális napok. Lupsea hozzátette: nem zárkóznak el azelől, hogy más váradi nemzeti közösségek kultúráját is bemutassák a jövőben. A sajtótájékoztatón az egyik újságíró azt kérdezte Mihai Jurcatól: mit szól ahhoz, hogy az RMDSZ letiltotta a hozzá köthető csoportokat, hogy részt vegyenek a rendezvénysorozaton, Mihai Jurca így válaszolt: „Nem kommentálnám az ő akcióikat, inkább hívok minden váradit az eseményre.” Arra a kérdésre, hányan és milyen indokokkal utasították el a programban való részvételt, Mihai Jurca kifejtette, többen arra hivatkoztak, hogy túl sűrű a programjuk. „Egyeztettünk a programól több helyi egyesülettel, de egy adott pillanatban arról értesítettek minket, hogy nem tudnak részt venni”. Ezek után kérdeztük meg azt, hogy ezek szerint megerősíti azt a híresztelést, miszerint az RMDSZ tiltotta le egyes csoportok, egyesületetek részvételét a Magyar Kulturális Napokon, amire Mihai Jurca nemmel válaszolt, majd hozzátette: „én csak annyit mondok, hogy egyes eseményeket, amelyeket hetekkel ezelőtt előkészítettünk, és azt a jelzést kaptuk, hogy meg lesznek szervezve, végül nem tudjuk lebonyolítani”. Azt az újságírók töbszöri érdeklődésére sem árulta el, hogy végül kik és hányan mondták vissza a szereplést a Magyar Kulturális Napokon.

Gesztust gyakorolnak

Kérdésünkre válaszolva Mihai Jurca elárulta, hogy ennek a rendezvénysorozatnak a költségvetése mintegy 80 ezer lej, és szintén kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy a város a jövőben is támogatni kívánja az olyan, jellemzően a magyar közösséghez köthető nagyváradi kulturális programsorozatokat mint a Festum Varadinum és a Szent László Napok. „Mi támogatjuk ezeket az eseményeket is, amelyek nagyon fontosak Nagyváradnak, ugyanakkor fontos az is, hogy az önkormányzat is gyakoroljon egy gesztust az itt élő közösségek irányába. Mi állandóan arról beszélünk, hogy ez egy multikulturális város, de nem lehet multikulturalitásról beszélni úgy, hogy közben nem teszel semmit ebben az irányban” - fogalmazott.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!