ERDON Helyi hírek

2017.08.18. 10:07

Népi forgatag a nagyváradi Rhédey-kertben

Mindenkit szeretettel várnak a XIV. alkalommal megrendezett Nyitott ablak Európára programsorozatra, augusztus 20-án a nagyváradi Rhédey-kertbe. A népi forgatagon idén a családoknak, gyermekeknek kívánnak felhőtlen szórakozást biztosítani a szervezők.

Mindenkit szeretettel várnak a XIV. alkalommal megrendezett Nyitott ablak Európára programsorozatra, augusztus 20-án a nagyváradi Rhédey-kertbe. A népi forgatagon idén a családoknak, gyermekeknek kívánnak felhőtlen szórakozást biztosítani a szervezők.

A rendezvény 14 órától a Magelona históriájával, a Lilliput bábtársulat előadásával veszi kezdetét. A 2006 óta töretlen sikerrel játszott vásári bábjátékban egy provinciai gróf fia, a lovagi viadalokban mindig győztes Péter hírt hall Magelonáról, Neapolis királyának leányáról, s azonmód útnak indul, hogy a szép leány szeretetébe jusson. Neapolisban újabb kalandok várják, s egy gyűrű miatt el kell szakadnia épp csak megismert kedvesétől. Külön utakon hányódnak ezután, tengeri viharban és perzselő napsütésben, de a sok nyomorúság után végre újra találkoznak, s a Szentháromság templomában egymásnak örök hűséget fogadnak. Az előadás szerzője és rendezője Dió Zoltán.

Cserebere fogadom!

Egyidőben az előadással megkezdődik a Cserebere fogadom! – Játék és könyvvásár gyermekmódra, amely során a gyermekek a magukkal hozott kis takarón, régi, megunt játékaikat, mondókás vagy meséskönyveiket cserélhetik el egymás között. A megmaradt játékokat és könyveket jótékonysági céllal a rászoruló gyermekeknek lehet felajánlani, melyek a Szociális és Gyermekvédelmi igazgatósághoz tartozó otthonokba fognak eljutni. A Rhédey-kertben a gyermekekre ezeken túl további izgalmas programok várnak, hiszen érkezésükkorn járhatnak, óriás építőkből birodalmak születhetnek és még sok-sok móka vár rájuk. Az ügyességi játékok mellett kézműves foglalkozások is várják az alkotni vágyókat: paripákat készíthetnek a vágtatásra vágyók, levendulazsákot köthetnek a nyereg alá, gyöngyöt fűzhetnek és csokrot köthetnek a kis hölgyek és urak, képkeretbe helyezhetik a múltat és színesre festhetik a megszelídített figurákat. A legkisebbek egy interaktív Babasarokból mosolyoghatnak az óriásbuborékokra. minden gyerek egy Menetlevelet kap, amelynek a segítségével több mint ezer éves utat járhat be. A gyerekek és kísérőik lovagi tornán vehetnek részt, csirkét pofozhatnak, békát ugrathatnak, diót törhetnek, ágyúval lőhetnek célba, hordón lovagolhatnak, tekézhetnek, csigát futtathatnak, gólyalábakon járhatnak, óriás építőkből birodalmak születhetnek és még sok-sok móka vár rájuk. Az ügyességi játékok mellett kézműves foglalkozások is várják az alkotni vágyókat: paripákat készíthetnek a vágtatásra vágyók, levendulazsákot köthetnek a nyereg alá, gyöngyöt fűzhetnek és csokrot köthetnek a kis hölgyek és urak, képkeretbe helyezhetik a múltat és színesre festhetik a megszelídített figurákat. A legkisebbek egy interaktív Babasarokból mosolyoghatnak az óriásbuborékokra.

15:00-órától Néptánc Gála veszi kezdetét, amelyen részt vesznek és közreműködnek Bihar megyei néptánccsoportok: Görböc Néptáncegyüttes, Zajgó Néptánccsoport, Gilice Néptánccsoport, Mezőtelegdi Pacsirták Néptáncegyüttes, Gyöngyvetők Néptánccsoport, Bodzavirág Néptánccsoport, Galagonya Néptáncegyüttes, Szentjánosbogarak Néptánccsoport, Toldi Néptánccsoport, Százszorszép Néptánccsoport, Vadvirág Népdalkör, Szömörce Néptánccsoport, Bábota Néptánccsoport, valamint a Görböc népi zenekar.

Zenés, táncos előadás

18.30-tól a VANmeSE című zenés, táncos előadás részletét tekinthetik meg a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában. „A mai kisgyermekek mindennapjaiban egyszerre megférnek a hagyományos gyermekdalok és játékok, a számítógépes nyelvezet, régi mesék és új történetek, csuhébaba és kindertojás, a körülöttük lévő világ modern elemei. Ezt az új összhangot keressük mai költők gyermekszemüveggel írt, friss verseivel, ritmusjátékokkal, sok-sok zenével és tánccal. Változnak az idők, változnak a gyerekek, változnak a versek. Egyre eszesebb fiaink és lányaink életét a költészet és a zene gazdaggá és teljessé teheti” – véli Foltin Jolán, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas koreográfus, az előadás rendezője és szerkesztője. Az előadásban elhangzanak többek között Szabó T. Anna és Kukorelly Endre versei is.

19:00-tól a Codex régizene együttes műsora lesz látható, amely korabeli hangszertípusokon korhű előadásmódban XV–XIX. századi magyar (elsősorban erdélyi), valamint európai műzenét adnak elő. Repertoárjukban Reilich-, Sartorius-, Honterus-, Kájoni kódex-, Balassi-dalok, Pálóczi-dalok, Szentgyörgyi kézirat, Martonffy István kézirata, Rózsavölgyi-, Tormássy-, Bihari-, Bartók-művek, valamint további európai műzenék szerepelnek.

További programok

A Rhédey-kertben az érdeklődők a gyermek- és kulturális programok mellett a Bihar–Hajdú Bihar Eurorégió Alapítvány révén egy különleges virágkompozíciós standot is megtekinthetnek a Nyitott ablak Európára témakörben, melyet a Liberartus Egyesület hoz létre. Továbbá látható lesz egy Mézeskalács stand is, ahol Bihar és Hajdú-Bihar megye mézeskalácsból készült címere lesz megtekinthető. A Bihar Megyei Desztináció Ügynökség és a Bihar Megyei Turisztikai Információs Központ közös standján a Water Team közreműködésével a Királyerdő, valamint a Vértop turisztikai desztinációit és látnivalóit, valamint az ott űzhető tevékenységeket mutatják be, mint a via ferrata, túrázás és vadvízi-evezés. Ovi D. Pop fotóművész egy érmelléki fotókiállítással várja az érdeklődőket. Továbbá fazekasok, bőrdíszművesek, üveg és tányérfestők, fafaragók és különféle termékvásárok várják mindazokat akik augusztus 20-án a Rhédey-kertben ünnepelnek.

Augusztus 21.: Virágkarnevál

A hétfői hagyományos Virágkarnevál és felvonulás 14 órától a Dacia és Decebal sugárút kereszteződésétől indul. A menet a Szent László téren kulturális szórakoztató programmal zárul. Az előző év gyakorlatához hasonlóan, hazai és külföldi mazsorett, hip-hop és modern tánccsoportok vesznek részt, a Debrecenből Nagyváradra érkező négy virágkocsi kíséretében. A menetet a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai vezetik fel. A négy virágkocsiból az egyik a Szent Koronát ábrázolja majd, egy a Fórum Debrecent, egy a két város önkormányzata által közösen összeállított kompozíciót, a negyedik pedig egy meglepetés virágkocsi lesz. A virágkocsikat három feldíszített hangosítóautó kíséri majd. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!