ERDON Helyi hírek

2017.06.26. 13:03

A középkort idézték fel

A hollókői Szent László Vitézei szervezésében vasárnap déltől középkori táncokkal, dallamokkal, és nem utolsósorban Szent László törvényeivel ismerkedhettek meg a látogatók.

A hollókői Szent László Vitézei szervezésében vasárnap déltől középkori táncokkal, dallamokkal, és nem utolsósorban Szent László törvényeivel ismerkedhettek meg a látogatók.A Szent László Napok rendezvénysorozat részeként a Palóc táncegyüttes középkori táncokat, a Szelindek együttes pedig középkori zenét adott elő vasárnap délben. Amint Polgár Péter, a Szent László Vitézei vezetője elmondta, a zenészek, a táncosok és a vitézek Pest és Nógrád megyéből érkeztek. A középkori táncokról kevés feljegyzés maradt fent, ezért a reneszánsz táncok „visszavezetésével” jutottak el olyan mozdulatsorokhoz, amelyhez hasonlóak lehettek a középkori táncok. Egyúttal a moldvai táncok őrzik leginkább a középkori jelleget, ezeket is kiindulási pontként használták. A Szelindek együttes tagjai pedig középkori hangszereket – dudát, sípot, tekerőlantot, furulyát, dobot, hosszú nyakú mandolint szólaltattak meg, a későbbiek során pedig a vitézek egy ostromjátékot mutattak be.

Egyúttal, szintén az ő szervezésükben Szent László törvényeivel is megismerkedhettek a nézők. Polgár Péter részleteket olvasott fel a törvénykönyvből, majd elmondta: Szent László halálát követően Várad az igazságszolgáltatás fontos helyszínévé vált, a király sírjánál zajlottak az Isten-ítéletek – egy ilyet a jelenlévő vitézek el is játszottak a közönség előtt. A vádlónak és a vádlottnak tüzes vasat kellett a kezében tartania, majd a sebet bekötözték, lepecsételték, s három nap múlva megnézték. Az igazság annak az oldalán volt, akinek a sebe begyógyult, vagy gyógyulni kezdett. A tüzes vas próbát önként vállalták a vádlók és vádlottak, s ezeknek a nagy része a feljegyzések szerint gyógyult sebbel zárult.

A gyerekek számára külön programmal készültek: pamutvászonból fegyverköpenyt készítettek számukra, melyet a gyerekek maguk láttak el ismertető jelekkel és végül haza is vihették. Polgár Péter elmondta: a fegyverköpenyt a páncél fölött viselték a vitézek, hogy védjen a hőhatástól, s egyúttal a különböző ábráknak, színeknek is külön jelentőségük volt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!