ERDON Helyi hírek

2017.04.23. 21:31

Veteránautó-kiállítás Nagyváradon

A régi autók szerelmesei mutatták be járműveiket a Szent László téren megrendezett tavaszi Retro Parádén. A Romániai Retromobil Klub 27 városban szervezte, illetve szervezi meg a kiállítást.

A régi autók szerelmesei mutatták be járműveiket a Szent László téren megrendezett tavaszi Retro Parádén. A Romániai Retromobil Klub 27 városban szervezte, illetve szervezi meg a kiállítást.

A főtér Holdas-templom előtti részén igazi időutazásban vehettek részt azok, akik szombaton 11 és 15 óra között ellátogattak a hagyományosan megrendezett tavaszi Retro Parádéra, a kiállításon ugyanis gondosan karbantartott veteránautókat lehetett megtekinteni. Az egyik legrégibb, de tagadhatatlanul a legnagyobb jármű egy Molotov Gaz 51-es tehergépkocsi volt, amelynek tulajdonosa, Kozma Géza 1969-ben kezdte a sofőrséget a bihari termelőszövetkezetnél. A forradalom után a madarászi termelőszövetkezettől vásárolta meg az immár saját, orosz gyártmányú gépkocsit, amelyet az évek során felújított, karbantartott. Korábban szállításra is használta, mára már azonban kizárólag csak a hobbi szintjén foglalkozik vele. A tulajdonos elmondása szerint anyagilag sokba kerül egy ilyen gépjármű fenntartása, azonban mindenképp értéket jelentő hobbi vele foglalkozni.

Változatos felhozatal

A kiállításon számos márka jelen volt: a Mercedes különböző típusai, Dacia 1300 és UAP, BMW Bavaria 635csi, 318i, az 1959–1971 között gyártott Skoda Octavia, de olyan különlegességek is, mint az amerikai Corvette, Rolls Royce, Cadillac vagy az angol Triumph Spitfire 1500. Bódis József, a Cadillac tulajdonosa elmondta, hogy a 37 éves autó jó állapota egyrészt annak is köszönhető, hogy ritkán volt használatban. A New Yorkból 1979-ben áthozott autó sokáig egy bécsi raktárban állt. Az 5700-es Diesel-motorral rendelkező járgány felszereltsége a mai járművekkel vetekszik, és a 150 km/h sebességet is elérheti, fogyasztása 12 l. A kiállítás nem szenvedett hiányt érdeklődőkben sem, gyerekek és felnőttek egyaránt szemügyre vették az autócsodákat.

A szervezők részéről Kamenszki Zoltán elmondta, a Romániai Retromobil Klubnak Nagyváradon 28 tagja van, ez azonban több autót jelent, ugyanis akad, aki több járművel rendelkezik. A klub országos szinten 1300 tagot számlál. Tagsági feltétel az, hogy a jármű 30 évnél idősebb legyen.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!