ERDON Helyi hírek

2017.02.09. 17:39

Műemléképületeket újítanak majd fel

A nagyváradi önkormányzat részt vesz a Duna Nemzetközi Programban, melyben tizenegy európai partner működik együtt a szecessziós épületek megóvására és felújítására.

A nagyváradi önkormányzat részt vesz a Duna Nemzetközi Programban, melyben tizenegy európai partner működik együtt a szecessziós épületek megóvására és felújítására.

A nagyváradi főépítészi hivatal tavalyi évi tevékenységéről és idei évi terveiről számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Adriana Lipoveanu, a város főépítésze. Az ismertető első részében különböző számadatokat osztott meg az újságírókkal. Kiderült, hogy a tavaly 5953 urbanisztikai bizonylatot, 2425 építkezési engedélyt adott, valamint 2336 kérvényre, reklamációra adott választ a főépítészi hivatal. Lipoveanu kifejtette, az elmúlt évben a korábbi évekhez viszonyítva átlagosan 41 százalékkal nőtt a kiadott építkezési engedélyek száma, ami jelzi a város gazdasági fejlődését. Az építkezési engedélyek többfélék lehetnek: az épületekre kiadott építkezési engedélyek száma 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábban kiadott ilyen dokumentumok számához képest, a közműhálózat építésére 23,6 százalékkal, a közterületen zajló kereskedelemre 5,9 százalékkal és a reklámozásra 23 százalékkal nőtt a tavaly kibocsátott engedélyek száma 2015-höz képest. A sürgősségi ügymenetben kiadott dokumentumok száma 2015-höz képest 22 százalékkal nőtt.

Tervek

A továbbiakban Lipoveanu elmondta, hogy a nagyváradi helyi tanács a tavaly huszonegy Övezeti Városrendezési Tervet és nyolc Részletes Városrendezési Tervet fogadott le, ezek között szerepeltek telekparcellázások, területátalakítások, épületek építésére vonatkozó tervek. A tavaly elfogadott fontos városrendészeti dokumentációk közé sorolta Lipoveanu az ötezer férőhelyes sportcsarnok építésére vonatkozó tervet, amit a fejlesztési minisztérium finanszírozásából építenek meg, fontos projekt a Darvas-la Roche ház, a volt huszárlovarda felújítására, a váradi vár Csonka és Bethlen bástyáinak felújítására, több belvárosi épület homlokzatfelújítására vonatkozó dokumentációkat, a Csillagos hídnak közúti híddá való átalakításának dokumentációját, valamint a körgyűrű, a Szentandrási út és az Aradi út összekötő útjainak megvalósításához szükséges dokumentációk elfogadását. Lipoveanu elárulta, hogy 2017-ben kezdődhet el egy vendéglátóipari egység építése a Körös parton a városházával szemben, ugyanis az építkezési engedélyt már kiadták. A város egy magánbefektetővel együttműködve újítja fel az idén a Madách passzázst.

Lipoveanu hozzátette, hogy folytatódnak a műemléképület felújítások, konkrétan a Stern palota, a Moskovits Miksa palota és az Apolló palota rehabilitációja, tervbe vették a Fuchsl, az Ullmann palota és a Deustch ház homlokzatának felújítását. Mivel a Zöldfa utca prioritás a város számára, 2017-ben tizenkét ottani ingatlant újíttat fel a város, és folytatják a Bémer (Ferdinand) téri épületek felújítását: a Lévay háztól kezdődően a Poynár házig minden épületet korszerűsítenek, míg a Fő utcán a Klobusiczky ház felújítását kezdik meg az idén.

Szecessziós épületek

Végezetül Adriana Lipoveanu, a város főépítésze említést tett a Duna Nemzetközi Programról, melyben a városnak tíz partnere lesz, és Nagyvárad a projektvezető. A szecessziós épületek megóvását, felújítását célzó, 2017-2019 között futó program 1,6 millió eurós összköltségvetéséből 320.711 euró jut Nagyváradnak. A vonatkozó szerződést még ebben a hónapban aláírják, tette hozzá a főépítész. Kérdésünkre válaszolva Lipoveanu elárulta, hogy a Nagysándor (Aurel Lazar) utcát is ugyanúgy gyalogos utcává akarják átalakítani, mint a Zöldfa (Alecsandri) utcát, tehát autóval nem lehet arra közlekedni, csak a mentő- és tűzoltók, illetve az üzletekhez árut szállító autók hajthatnak majd be oda.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!