ERDON Helyi hírek

2017.01.19. 20:58

Szénmonoxid-veszélyes időben vagyunk

A Crisana Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) sajtóközleményen keresztül hívja fel a lakosság figyelmét: olyan időszakban vagyunk, amikor megszaporodik a szénmonoxid-mérgezéses esetek száma. 

A Crisana Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) sajtóközleményen keresztül hívja fel a lakosság figyelmét: olyan időszakban vagyunk, amikor megszaporodik a szénmonoxid-mérgezéses esetek száma. 

A szénmonoxid-mérgezéses esetekhez leginkább az vezet, hogy a lakásokhoz tartozó tűzhelyek, kályhák, kazánok kéménye takarítatlan, eltömődött vagy esetleg hibásan épített, de megeshet az is, hogy a tűzhely rosszul van csatlakoztatva a tűzhelyhez. Már az év első napjaiban - január 7. és 10. között - a katonai tűzoltók 13 olyan esethez vonultak ki, ahol, a helyszínelés szerint, a kémény okozta a tűzet, vagy az, hogy gyúlékony anyagot tároltak a közelében. Éppen ezért az ISU a következőket tanácsolja: a kéményeket, illetve a füst és égéstermék elvezetésére szolgáló csöveket rendszeresen ellenőriztetni, szükség esetén javíttatni kell arra illetékes szakemberrel, a helyiségeket pedig szellőztetni. Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy a fűtési berendezések szakszerűen legyenek üzembe helyezve, illetve használva.

Előjelek

Nagyon fontos, hogy a lakásban éjszakára nem  maradjon égő tűz (kályhában, gáztűzhelyen, sütőben). Nagyon hasznos a szén-monoxidot jelző készülék beszereltetése, mely jelzi a színtelen és szagtalan, a nem teljes körű égés során termelődő gáz jelenlétét. Utóbbira heves fejfájás, szédülés, szabálytalan szívritmus, hányinger, aluszékonyság utal, később fulladáshoz, szerencsétlen esetben halálhoz vezethet. Ha a levegőben 0,1% a szénmonoxid, az egy óra alatt végezhet az azt belélegzővel, a koncentráció növekedésével csökken ez az időtartalom (1% - 15 perc), 10% azonnali halált idéz elő.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!