ERDON Helyi hírek

2016.09.29. 11:45

Bonyolult megítélések sodrában

Az Illyés Gyula Könyvesboltban mutatták be id. Kovács Levente Marosvásárhelyen élő rendező, egyetemi tanár És jött az aranykor című „majdnem tényregényét”.

Az Illyés Gyula Könyvesboltban mutatták be id. Kovács Levente Marosvásárhelyen élő rendező, egyetemi tanár És jött az aranykor című „majdnem tényregényét”.

Az érdeklődőket köszöntő Molnár Judit ny. magyartanár, közíró arra hívta fel a figyelmet: a regény semmiképpen sem egy az egyben visszaemlékezés, és még kevésbé fikció. Az idősebb generáció tudja: az aranykor a Ceauşescu fémjelezte 25 év, és nem valami mitológiai esemény, vagy az aranyhordára való utalás. Egy önmeghatározás, a regény tulajdonképpen az ezt megelőző éveket eleveníti fel, vagyis az aranykor kezdetével fejeződik be. Megjegyezte: a mai fiataloknak nem sokat mondanak a rendszerváltozás előtti évtizedek, egy kézlegyintéssel elintézik, hogy „á, a kommunizmus”, holott valójában ilyen nem is volt- talán csak Lenin képzelte el teázás közben-, inkább egy nemzeti szocialista rendszer volt, nem barna, hanem vörös. Ami pedig szerinte a könyvből „kijön”, az az, hogy aki a kultúrát minden sejtjében érezni és éreztetni akarta, lehetősége volt rá, csak ész és tudás kellett hozzá. Az akkori elvtársak sokszínűek voltak, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem volt kötelező dicsőítő verseket írni. Valóban voltak olyanok, akik eleinte hittek az eszmében, később azonban csalódtak, és ugyanakkor olyanok is voltak, akik végig kitartottak, most mégis azt állítják magukról, hogy ők milyen nagy ellenállók voltak, hirtelen felfedezték magukról, hogy a pártgyűlések után suttyomban templomba jártak.

Összefüggések

A Váradot második otthonának nevező, Marosvásárhelyen élő id. Kovács Levente azt mondta: a könyvben megtalálható tények 95 százaléka igaz, egy-két esetet eltekintve azonban a szereplők nem a saját nevükön szerepelnek, hiszen akkor kulcsregény lenne. A szerző ismertette néhány, bonyolult megítélések és összefüggésrendszerek sodrában levő hősének a sorsát, a főbb és mellékszálakat, miközben arról is beszélt, milyenek voltak az akkori viszonyok, hogy működött a rendszer. Az is kiderült: lenne rá úgymond társadalmi igény, hogy trilógia szülessen az elmondottakból. A könyvbemutatón közreműködtek Firtos Edit és ifj. Kovács Levente színművészek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!