ERDON Helyi hírek

2016.08.28. 16:43

Magyarok kenyere árváknak

Kenyeret osztottak az EMNT váradi irodájában: de nem akármilyet, hanem a külön akció során környékbeli gazdák által adományozott búzából készültet.

Kenyeret osztottak az EMNT váradi irodájában: de nem akármilyet, hanem a külön akció során környékbeli gazdák által adományozott búzából készültet.

Összesen 20 Bihar megyei település 59 gazdája, mezőgazdasági vállalkozója adott össze idén búzát a Magyarok Kenyere Programban. Az egész lényegében magyarországi akció, ám pár éve itteniek is csatlakoztak hozzá, és így itt is fut már. A lényege, hogy az aratás környékén adományozott búzát az itteni szervezők maguk őrültetik meg, és árvaházaknak juttatják, ugyanakkor jó pár nagy kenyeret is süttettek belőle, amelyeket pedig egyházaknak adnak, főleg reformátusoknak, ugyanis ott az úrvacsorához jól jön. Ez utóbbi kenyéradományok kiosztása volt a kerete annak, hogy pénteken az Erdélyi Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában az itteni szervező, az Érmelléki Gazdák Egyesülete ismertette a Magyarok Kenyere Program idei eredményeit.

Adományok

Az összesen 26 kenyér átvételére Váradra jöttek a környékbeli egyházközségek küldöttei. Ők kezdetben jelképesen kapták meg az adományokat, később pedig rendesen be is csomagolták nekik a hatalmas kenyereket, hogy higiénikus körülmények között szállíthassák el. Az adományozó települések egyházközösségeihez kerülnek ezek. A megőrültetett búza pedig – mondta el Csomortányi István – a szalontai, székehlyidi, gálospetri és micskei árvaházakhoz, továbbá az élesdinek is felajánlanak belőle, mint Csomortányi jelezte, remélik, hogy ott is elfogadják. Idén egyébként a gazdák térségünkben 4,58 tonna búzát adtak össze erre az akcióra. A gyűjtőhelyek a következők voltak: Szalonta, Csatár, Tamási, Szalacs, Mihályfalva és Semjén. Ványi Attila, az Érmelléki Gazdák Egyesületének elnöke a programról szólt pár szót. A Magyarok kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program, mely kifejezi a magyar nemzet összetartozását és jelentős a karitatív szerepe is. A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett. Azonban egy ideje az itt összegyűjtött búza már helyben marad. A programot Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezte 2010-ben, amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt. A következő évben, 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze, és az ebből őrölt lisztből sütötték a pécsi, valamint az országos augusztus 20-i ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyerek 4 havi étkezésének támogatására. A cipók eladásából származó kb. 1 millió forintból 300 rászoruló gyermek egy hónapig kapott meleg ebédet.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!