ERDON Helyi hírek

2016.08.18. 15:07

Átláthatóvá teszik a buszközlekedést Bihar megyében

Év végéig GPS-rendszerrel lesznek felszerelve a rendszeres, megyén belüli buszjáratok, s hamarosan bevezetik az elektronikus jegyrendszert is, mondta el Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács megyei elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az utóbbi hetek során kidolgozták a megyei személyszállítás szabályzatát.

Év végéig GPS-rendszerrel lesznek felszerelve a rendszeres, megyén belüli buszjáratok, s hamarosan bevezetik az elektronikus jegyrendszert is, mondta el Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács megyei elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az utóbbi hetek során kidolgozták a megyei személyszállítás szabályzatát.

Pásztor Sándor elmondta, meglepődve vette tudomásul, hogy mindenféle kézzel írt „dokumentumot” továbbítanak neki a megyei buszjáratokat üzemeltető cégek arról, hogy az adott útvonalon hány utasuk volt, akárcsak a hetvenes években. Az idő pedig sürget, ugyanis 2019-től külföldi cégek is pályázhatnak majd a megyén belüli buszjáratok üzemeltetésére, addig viszont egy sor korszerűsítésre van szükség. A jelenlegi rendszer azt sem teszi lehetővé, hogy a megfelelő számú szállítási engedélyeket adjanak ki bizonyos útvonalakra, megeshet, hogy egyes távokon például túl sok a buszjárat és egyik cégnek sem kifizetődő. Mindezek miatt az utóbbi hetek során kidolgozták a megyei személyszállítás szabályzatát. A tervezetet tegnap tették közzé, harminc napon keresztül közvita tárgyát képezi és a megyei tanács honlapján, azaz a www.cjbihor.ro címen, a közérdekű információk szekción belül is elérhető. Több újítást is tartalmaz, ezek némelyike Romániában premierként történne.

Mobiltelefonon is

Az egyik újítás az, hogy az idei év végéig GPS rendszerrel látják majd el a rendszeres, megyén belüli buszjáratokat. Terveik szerint 300-320 buszjáraton lesz majd GPS-rendszer, azaz a tartalékbuszokon is. Pásztor Sándor kifejtette, ez harmincezer euró körüli költséget jelent a megyei tanácsnak, ezenkívül a szolgáltatások fenntartása további, évi húszezer euróba kerül majd, s a tanácselnök javasolni fogja, hogy ezt szintén a tanács vállalja fel, nehogy a jegyárak emelkedéséhez vezessen. A rendszer bevezetése által átláthatóvá válik a buszközlekedés, olyannyira, hogy a várakozók a mobiltelefonjukon is nyomon követhetik, hol van éppen a busz, amelyre várnak. „Nem lesz kérdés, hogy jön-e a busz vagy nem, mint Indiában” - jegyezte meg a tanácselnök.

A következő lépés, melyet 2019-ig szándékoznak megvalósítani, az e-ticketing és az integrált díjszabás-rendszer bevezetése, melynek segítségével interneten vásárolhatják meg a jegyüket az utasok, s csupán egy jegyet kell megvenniük, függetlenül attól, hogy hány buszjáratot kell váltsanak míg elérik úti céljukat. Persze nem csak elektronikus jegyvásárlás létezik majd, de ez a lehetőség is adott lesz, tette hozzá a tanácselnök. Mindehhez a már létező www.bihortransport.ro platformot használják majd, mely tájékoztat a távolsági buszjáratok útvonalairól, menetrendjéről és lehetővé teszi majd az elektronikus jegyváltást is. „Meggyőződésem, hogy a polgármesterek nem fogadják majd mindezt örömmel, de átláthatóvá kell tennünk a közlekedést” - jegyezte meg Pásztor Sándor. A platformmal kapcsolatban Vlad-Mihai Gaje, a megyei tanács szállítási szolgálatának vezetője elmondta: mióta az információk elérhetők, a buszvezetők is jobban betartják a menetrendet, kevesebb panasz érkezik az utasok részéről.

Megállók kiépítése

Viszont a távolsági buszjáratok üzemeltetését nem tehetik elérhetővé a külföldi szolgáltatók számára addig, amíg nincsenek megfelelően kiépített buszmegállók – miközben néhány hete még a legtöbb megálló esetében még a pontos helyük sem volt megállapítva. Harmincegy megállót, melyek megyei és országos utakon helyezkednek el, a megyei tanács fog majd kiépíteni, viszont további 770 megálló esetében ezt a helyi tanácsoknak kell majd véghezvinniük. Mivel egyetlen megálló kiépítése húszezer lejbe kerül, ez valószínűleg sok település számára nagy megterhelést fog jelenteni, főleg, hogy egyes településeken több megálló is van. A megyei tanács bizonyos esetekben igyekszik majd felvállalni ezeket a költségeket.

Épül

Jelenleg mindössze két szabályszerűen kiépített megálló létezik és további hat épülőfélben van, tudatta a tanácselnök. Mint megtudtuk, Belényesben, Szalontán, Tenkén, Élesden, Székelyhídon és Margittán mikro-buszállomásokat szándékoznak létesíteni. Mindezek után a következő lépés a buszok által nyújtott körülmények javítása lesz, mind például a légkondicionálók bevezetése.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!