ERDON Helyi hírek

2016.06.08. 14:37

Üzentek a fák a központban – a falnak „beszélnek”?

Teleaggatták a fákat a nagyváradi Nagyvásártéren (December 1 parkban) szerda délelőtt külföldi aktivisták: a fák aztán csak 13-tól 16 óráig üzentek, segítséget kérve és ajánlva, utána ismét elhallgattak.

Teleaggatták a fákat a nagyváradi Nagyvásártéren (December 1 parkban) szerda délelőtt külföldi aktivisták: a fák aztán csak 13-tól 16 óráig üzentek, segítséget kérve és ajánlva, utána ismét elhallgattak.

Hetven üzenetet küldtek szerda kora délután egyes fák Nagyváradon. Olasz és spanyol aktivisták ugyanis ennyi kartonlapra írt, román nyelvű üzenetet kötöttek spárgákkal a Nagyvásártéren lévő fő útvonalak melletti fákra. Délelőtt kezdték és 13 órára fejezték be a terep előkészítését, és 16 óráig üzentek a fák. A kartonokon szereplő szövegek ugyanis úgy voltak megfogalmazva, mintha a növények fontosságáról szóló jelmondatokat azok maguk mondanák. „Én és a társaim segítünk nektek barátságosabbá tenni a könyéketeket”; „Tisztább levegőt biztosítok nektek”; „Vigyázzatok ránk, mi is segítünk nektek” - ilyen és ehhez hasonló szlogenek lógtak a fákon, és az arra járók valóban meg-megálltak olvasgatni is az üzeneteket. Közben a zöld trikókat viselő önkéntesek a parkban sétálgatva nyilatkoztak lapunknak arról, mi is ez az egész. Kérdéseinkre Paolo Cordero, az egyik olasz önkéntes, meg pár társa elmondta: egy projekt része ez, amit Üzennek a fák a városlakóknak címmel láttak el.

Részletek

A Life Tineret Alapítvány projektje ez, és a külföldi önkéntesek kivitelezték, akik az Erasmus+ program keretében érkeztek a városba. Paolo Cordero volt a csoport koordinátora, és a román üzeneteket, meg a vonatkozó adatokat itteni környezetvédelem foglalkozó szervezetek honlapjairól vették le, és ők írták át az üzletek által kidobott kartonlapokra – megjegyzendő, hogy bár románul nem tudnak, a másolásokkor alig vétettek hibát. A városvezetésnek is üzenni kívántak ezzel, mégpedig azt, hogy fektessen többet zöldövezetek kialakításába, illetve megmentésébe, és támogassa a tulajdonostársulásokat is a hasonló tevékenységekben.

A cél az, hogy váradnak legalább 190 hektárnyi zöldövezete legyen – ez úgy jött ki, hogy az ENSZ ajánlását vették alapul, amely szerint 9,5 négyzetméternyi ilyen kellene egy-egy lakosra.

Az akció a The green city project része volt, amit az Erasmus+ programon át az EU finanszíroz. Egyébként az akció előkészítésekor és a fő elemének zajlásakor is a helyszínen jártunk, de a város vezetése részéről ekkor senkit nem láttuk a helyszínen. A szervezőkön azonban így sem látszott elégedetlenség, szerintük ha bárkit meggyőztek arról, hogy egy kicsit is jobban vigyázzon a környezetére, itt már az is előrelépés.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!