ERDON Helyi hírek

2016.06.09. 13:34

Újabb érdekességekkel vár a váradi Szent László Napok

Az megvan, hogy váradi vette meg a Váradon nemsokára fellépő Koncz Zsuzsa szülőházát? És az, hogy van, aki téglákat gyűjt és fog bemutatni? Ezekről is beszéltek a közelgő Szent László Napok szervezői.

Az megvan, hogy váradi vette meg a Váradon nemsokára fellépő Koncz Zsuzsa szülőházát? És az, hogy van, aki téglákat gyűjt és fog bemutatni? Ezekről is beszéltek a közelgő Szent László Napok szervezői.

Közeleg az idei Szent László Napok, és mint mindig, ezúttal is sokkal élőbb, mint holmi alibirendezvények sora – mindig vannak érdekességek vele kapcsolatban. Például azt tudták, hogy az idei legismertebb fellépő egykori házát egy itteni vásárolta meg? A magánéletével kapcsolatban mindig kényesen hallgatag Koncz Zsuzsáról van szó, akinek gyermekéveiről sem sokat tudni – ám immár annyit igen, hogy a szülői háza egy váradi származású illető tulajdonába került. A Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula az eseménysorozat csütörtöki beharangozó tájékoztatóján elárulta: az ő egyik régi barátja a vásárló. Lapunknak még hozzátette: a ház Miskolc mellett van, és nem túl rég került az illető tulajdonába. Nem közvetlenül az énekesnőtől vette meg, viszont Zatykó azt tervezi, bemutatja majd őket egymásnak, amikor nemsokára Koncz Zsuzsa a Szent László Napokon, Váradon lép fel. Mint a legtöbb program, ez is a várban lesz.

És ha már a sztárnál tartunk, az is kiderült, ki lesz az itteni koncertjének meglepetésvendége. Bródy János, aki idén volt 70 éves, de még mindig aktív művész.

Bor és tégla

A tájékoztatón Vura Ferenc és Pálfi Noémi is jelen volt, akik a Vura vinotéka és a Borbarátnők Társasága részéről elmondták: a Szent László Napokon borosstandok és borkóstolók is lesznek, valamint 24-én Múltból élő jelen – hagyományaink újragombolva címmel a tájegységeink régi ruháit mutatják be, „mert manapság is van létjogosultsága az ilyen viseleteknek”.

Valóban érdekesnek ígérkező, ismeretterjesztő jellegű történelmi előadások is várják a közönséget. Nagy József Barna programfelelős elmondta: Szent László kultuszáról minden évben szó van az utóbbiról elnevezett napokon, ez idén is folytatódik. 23-án 15 órától dr. Pósán László Szent László és a lovagkultusz összefüggéseiről értekezik, dr. Györkös Attila mint európai uralkodót mutatja be a királyt, Porsztner Kitti pedig Szent László váradi várbeli volt székesegyházáról tart előadást. 24-én 10-től Komáromi Erő téglagyűjtő tart előadást. Igen, téglagyűjtő: ugyanis Váradon számos építkezéskor tűnnek fel kidobott, vagy máshonnan megszerzett régi, még korabeli jellel ellátott téglák, az itteni történelmi épületekből. Amikor ezeket bontásokkor kidobják, történelmünket hajítják a szemétre, de a nevezett gyűjteni kezdte ezen emlékeket. Nagyvárad követ címmel tart majd előadást, dr. Fleisz Jánossal, és ilyen téglákat is bemutatnak az érdeklődőknek.

Ritkább program lesz még Tóth László kaktuszgyűjtő növényeinek szemléje, amelyeket a három fő napon 10-19 óra között lehet megtekinteni.

A szervezők idén is igyekeznek, hogy a rendezvénysorozat kézművestermék-vásárán ne legyenek gagyi árucikkek. Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke jelezte: csak autentikus mesterek jelentkezését fogadták el, 45 árus jelentkezett, Váradról, Szalontáról, az Érmellékről, Hargita, Maros, Szilágy, Arad megyékből is jönnek.

Lesz egy időpontváltozás is: a Tóásó Előddel és a Bolíviában nála járt Marossy Géza operatőrrel való nyilvános beszélgetés 25-én lesz, 14 órától.

A Szent László Napok nyitógálájára már lehet igényelni az ingyenes meghívókat: ez a rendezvény 20-án 19 órától lesz, a Filharmóniában, és a Szent László Egyesület várbeli székhelyén (I épület), meg az EMNP Fő utca 45 szám alatti székhelyén lehet kérni meghívókat.

Székely Betty, az önkéntesek koordinátora arról számolt be, hogy idén 30 fiatal önkéntes és számos lelkes idősebb is segíti a szervezést és kivitelezést. Várnak továbbiakat, aki segítene, Facebookon jelentkezhet: facebook.com/NagyvaradiMagyarNapok.

Adjon, nyerjen!

Újdonság idén, hogy a Szent László Napok látogatói önkéntes adományokkal is hozzájárulhatnak a jövő évi rendezvény megszervezéséhez. A szervezőktől a Szent László Egyesület várbeli székhelyén (I épület), meg az EMNP Fő utca 45 szám alatti székhelyén, de a várbeli rendezvénysorozaton is lehet majd venni ilyet. Három fajta van: lilából 150 darab készült, ez 30 lejbe kerül, és kerékpárt lehet nyerni vele, a narancssárgából 349 van, 20 lejbe kerül, ezzel kétszemélyes wellness-hétvége nyerhető, a zöldből pedig 499 darab van, 10 lejbe kerül, és egy kétszemélyes meghívó nyerhető vele a kolozsvári Untold feszt legerősebb napjáéra, augusztus 4-re. A sorsolás a Koncz Zsuzsa-koncert előtt lesz. A rendezvénysorozat teljes programját hamarosan közöljük.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!