ERDON Helyi hírek

2016.06.28. 14:00

Pásztor Sándor a tanácselnök

A kedden harmadjára összehívott megyei tanácsülésen az RMDSZ-es Pásztor Sándor választották meg az önkormányzati testület elnökévé. A szavazás botrányosan zajlott, a PNL-sek kivonultak.

A kedden harmadjára összehívott megyei tanácsülésen az RMDSZ-es Pásztor Sándor választották meg az önkormányzati testület elnökévé. A szavazás botrányosan zajlott, a PNL-sek kivonultak.

Botrányos körülmények közt zajlott kedd délelőtt a Bihar Megyei Tanács harmadjára végre sikerrel összehívott alakuló ülése, melynek főszereplői az egy adott pillanatban kivonuló liberális tanácsosok, illetve a vezérszónokukként fellépő Dacian Foncea voltak. Mint ismert, a korábbi két alkalommal azért nem sikerült megalakulnia a testületnek, mert a liberálisok nem jelentek meg, és nem volt meg a kétharmad, azonban a PNL-sek most tiszteletüket tették, bizonyára attól való félelmükben, hogy a helyeikre kiírt új választás esetén mandátumokat veszítenének.

Korelnökként az RMDSZ-es Szabó István vezethette a gyűlést, illetve mint két legfiatalabb képviselő az RMDSZ-es Boda Gergely és a szociáldemokrata David Sergiu Octavian foglalhattak még helyet a prezídiumban, Claudiu Pop prefektus és Carmen Soltănel jegyző mellett. A tanácselnök megválasztásáig incidens nélkül mentek végig a napirendi pontokon, vagyis megalakultak a frakciók (a liberálisoknak Mircea Mălan lett a frakcióvezetőjük, az RMDSZ-seknek Pásztor Sándor, a PSD és az ALDE közös frakciójának pedig Ioan Mang), megválasztották a mandátumigazoló bizottság tagjait (az RMDSZ-es Grim András lett az elnök, titkár a PSD-s Ana-Maria Tiron, és tag a liberális Dacian Foncea), majd a megválasztott képviselők a Bibliára és az alkotmányra téve a kezüket letették az esküt.

A cirkusz akkor kezdődött, amikor a tanácselnök titkos megválasztására került sor. Dacian Foncea és Mircea Mălan azt hangoztatták, hogy szerintük törvénytelen (sérül a titkosság elve), hogy a tanácsosok az asztalnál ülve kapták meg a szavazólapjaikat, és nem egyenként, névsor alapján vehették kézbe ezeket, hogy aztán félrevonuljanak. A szavazófülke melletti asztalra kihelyezett átlátszó urna birtoklásáért közelharc alakult ki, Grim András a testével védte, hogy a voksolók bele tudják tenni a lapjukat, miközben Dacian Foncea azt kiabálta, hogy egyesek megmutatták, miként szavaztak. Később pedig Ana-Maria Tiron azt kérte: jegyzőkönyvezzék, hogy Foncea el akart szaladni az urnával, és hogy ezt megkaparintsa, többször is majdnem fellökte őt. Közben a „nemzetközi helyzet tovább fokozódott” azáltal, hogy a liberálisok kivonultak a teremből. Maradtak tehát csak a PSD-sek, az RMDSZ-sek és az ALDE-sek, és az ők 18 szavazatával tanácselnöknek választották az RMDSZ-es Pásztor Sándort. (Egyszerű többség kellett ehhez). Alelnököknek a PSD-s Ioan Mangot és az ALDE-s Traian Bodeat választották, szintén 18-18 szavazattal. A szakbizottsági tagok megválasztását elhalasztották.

Az egyszerű többséggel, vagyis 18 szavazattal tanácselnöknek megválasztott RMDSZ-es Pásztor Sándor a közgyűlés végén úgy fogalmazott a magyar sajtó képviselőinek: az jutott legelőször az eszébe, hogy Bihar megye visszatért, csak aztán ezt jól értelmezzük. Megjegyezte: nyilvánvaló, hogy ennyi év után nagy sikernek számít, hogy Bihar megyének újból magyar megyei tanácselnöke lehet. Ugyanakkor pedig ez nagy felelősség is, hiszen bizonyítaniuk kell. Szerinte az első lépések egyike az kell legyen, hogy konszenzust és egyetértést valósítsanak meg a tanácsteremben. „Nem vagyok híve ennek a kivonulásdi-játéknak, ami itt történt, de valószínűleg ezígy volt ez előkészítve”- mondta. Hozzátette: a lényeg, hogy 18 érvényes szavazat döntött a személyéről, 18 tanácsos a 35-ből- ami többség-, eldöntötte azt, hogy a Bihar Megyei Tanács élén RMDSZ-es álljon. „Remélem, hogy ettől kezdve békésebbek lesznek a gyűlések. El kell tudni fogadni azt, hogy a demokrácia arról szól, hogy a többség akarata érvényesül. Nem kívánok senkit beperelni, vagy megtorolni azt, ami az urna körül történt, nem az én problémám. A dolgok egyértelműek, a szavazatszám látszik, a többit az idő megoldja, szerintem mihamarabb megkezdheti a megyei tanács a tényleges munkát, valószínűleg nem lesz törvényes akadálya ennek.”- közölte.

Feljelentést tesznek

Mircea Mălan, a liberális párt frakcióvezetője viszont azt nyilatkozta: a 17 PNL-s tanácsos azért vonult ki, illetve nem szavazott, mert úgy tartják, hogy sérült a titkosság elve. Szerinte az RMDSZ, a PSD és az ALDE tagjai úgy szavaztak, hogy látszott, kire voksolnak, ami törvénytelen. „Mi nem adhattuk fel a megyei tanácselnöki tisztséget harc nélkül, mert megígértük ezt a kampányban az embereknek. A PNL-nek 17 tanácsosa van, az RMDSZ-nek pedig 7, és nem köthetünk alkukat a megye érdekei ellen, ahogy a PSD-sek tették”, mondta. Hozzáfűzte: feljelentést tesznek majd az illetékes hatóságoknál amiatt, ahogy a szavazás zajlott (kiosztották a lapokat). Azt mondta: Pásztor Sándor részéről „egy ambiciózus projekt” hogy azt akarja, a liberálisok járjanak a gyűlésre, reméli ennél több sikerélménye is lesz, a PNL-sek pedig úgy fognak viselkedni, ahogy ellenzékiként illik.

Megyei tanácsosok lettek: Ionel Avrigeanu, Ovidiu Bezi, Nicolae Bodea, Cornel Borza, Ioan Câmpan, Dacian Foncea, Kiss János, Tudor Lascu, Moisa Madear, MirceaMălan, Romulus Motoca, Gheorghe Neag, Constantin Neniu, Iosif Peti, Lidia Popa, Teodor Suciu, Mihai Toderica (PNL), Stela Babău, Victorica Butisca, Florin Chirilă, David Sergiu Octavian, Dorel Dume, Ioan Mang, Florian Oros, Ana-Maria Tiron,Ţara Ioan (PSD), Boda Gergely, Grim András, Kéry Hajnal, Pásztor Sándor, Péter I. Zoltán, Szabó István, Szoboszlai-Gáspár István (RMDSZ), Traian Bodea, Dorin Corcheş (ALDE).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!