ERDON Helyi hírek

2016.06.05. 15:18

Mozgóurnát vittek a betegekhez

Egyszerűsödött az eljárás, ezúttal mozgóurnát a kórházak szavazókörzeteinél igényelhettek a hozzátartozók, s nem csak szombaton, hanem akár vasárnap délután is továbbíthatták a kérvényeket.

Egyszerűsödött az eljárás, ezúttal mozgóurnát a kórházak szavazókörzeteinél igényelhettek a hozzátartozók, s nem csak szombaton, hanem akár vasárnap délután is továbbíthatták a kérvényeket.

Korábbi szavazásokkor mozgó urnát csak a beutalt beteg lakhelyének megfelelő körzetnél lehetett igényelni, ezúttal viszont annál a körzetnél, amelyhez az adott egészségügyi intézmény tartozott. Például a Gavril Curteanu városi kórház betegei a gyermekvárosban megalakult 79. számú szavazókörzetnél igényelhettek mozgó urnát. Amint Urdea Ioanától, a szavazókörzet elnökétől megtudtuk, a szombati nap folyamán hatvan, mozgó urnára vonatkozó kérvényt továbbítottak hozzájuk, ezek a Szent Erzsébet otthon lakóitól, továbbá a Városi Kórház, illetve a Pelican kórház beutaltjaitól származtak. Azt tervezték, hogy délelőtt tizenegy órakor indulnak el az urnával. A továbbiakban is is elfogadnak kérvényeket, mondta a körzet elnöke, egészen délutánig.

Ellenőrizték

Ott egyébként jól működött az az új számítógépes program, melynek segítségével kiszűrhették azokat, akik nem az adott körzethez tartoztak, vagy netán már szavaztak másutt. A délelőtt folyamán csak a körzet tagjai esetében mutatott ki tévedést - mivel ők lakhelyük szerint nem oda tartoztak, viszont a törvény lehetővé tette számukra, hogy ott szavazzanak. Mielőtt a mozgóurnát útnak indították volna, betáplálták a kérvényezők adatait és ellenőrizték, hogy az illető személyek valóban ahhoz a körzethez tartoznak és nem voksoltak-e már. Mint megtudtuk, a program lehetővé tette a szavazó azonosítását a személyi kártya beszkennelésével, pár másodperc alatt, illetve a személyi szám betáplálásával is, kissé hosszadalmasabban.

Délelőtt tíz óra körül egy kis torlódás képződött, ugyanis akkor jöttek szavazni az idős-otthonnak azok a lakói, akiknek megfelelő volt az egészségi állapotuk. Egy kis időre sor képződött a bejárat előtt. Egy idős néni rosszul lett, vizet kért, mire sikerült valahonnan ásványvizet keríteni, kiderült, hogy nincs pohár, így végül egyenesen a palackból kínálták meg az ásványvízzel. Néhány perc múltán a tömeg jócskán megcsappant, a dolgok visszatértek a megszokott kerékvágásba.

Kevesen szavaztak

A CFR-kórház beutaltjaihoz a délelőtt folyamán látogattak el a mozgóurnával a gyermekpalotában létesült 119. sz. körzet képviselői. Hejer György Antaltól, a körzet elnökétől megtudtuk, hogy nyolcan igényelték a mozgóurnát a kórházból, végül heten szavaztak, egyiküket ugyanis időközben haza engedték. Ők egyébként utólag táplálták be az adatokat a számítógépbe, tudtuk meg. Érdeklődésünk időpontjáig ennél a körzetnél sem találtak olyan személyeket, akik ne oda tartoznának, s olyanokat sem, akik már szavaztak volna. „Ha ilyesmire derülne fény, azonnal el is vinné a csendőr” - jegyezte meg utóbbival kapcsolatban a körzet elnöke. Mint hozzátette, a számítógépes rendszer jól működik, igaz, egy kicsit lassú. „Egy csomó pénzt költöttek erre a rendszere, kár lenne, ha az emberek nem használnák ki a lehetőséget és nem mennének szavazni” - mondta. Sajnos a részvétel elég gyenge, tette hozzá, dél körülig a körzethez tartozók mintegy húsz százaléka jelent meg. Itt is ugyanazt az információt kaptuk: egészen délutánig igényelhető volt a mozgóurna, ehhez a beteg által saját kezűleg írt kérvényt, és személyi kártyájának egy másolatát kellett eljuttatnia valakinek a körzethez.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!