ERDON Helyi hírek

2016.06.24. 13:45

Középkori Várnapok következnek

Az önkormányzat június 29. és július 3. között új köntösben ismét megszervezi a Várnapokat. Lesznek középkori harci jelentek, színielőadások, tűzzsonglőrök, kiállítások és koncertek.

Az önkormányzat június 29. és július 3. között új köntösben ismét megszervezi a Várnapokat. Lesznek középkori harci jelentek, színielőadások, tűzzsonglőrök, kiállítások és koncertek.

 

A városházán tartott péntek délelőtti beharangozó sajtótájékoztatón Mihai Jurca, a Nagyváradi Turizmust Népszerűsítő Egyesület elnöke kifejtette: bár korábban körülbelül másfél évtizedig volt egy hasonló rendezvény, a várfelújítás miatt ez megszakadt, ezért úgy tekintenek a mostanira, mint egy sorozat első kiadására, meg különben is, már mások a körülmények a várban, mint néhány évvel ezelőtt. A helyi költségvetésből 100 ezer lejt különítettek el a június 29. és július 3. között zajlott eseményre, melyhez hozzáadódik a két főszponzor támogatása.

Az erődítmény középkori jellegére szeretnének fókuszálni, ezért ilyen zenét játszó együtteseket és társulatokat is meghívtak, több mint 150, korhű viseletbe öltözött személlyel találkozhatunk majd a várban. Emellett a városban egy kisdobos fogja hirdetni a programokat, és igyekeztek többnyire helyi zenészeknek, művészeknek fellépési lehetőséget biztosítani. Bár a rendezvények már szerda délután elkezdődnek, hivatalosan pénteken 17 órától kezdődik a kavalkád, egy bemutatkozó felvonulással a Körös áruház előtti tér- Sétáló utca- Szent László tér- Kossuth utca- December 1. park- vár útvonalon.

Néhány program

Íme néhány érdekesebbnek ígérkező, vagy magyar vonatkozású rendezvény a bő kínálatból. Csütörtökön 14.30 órától Jegyzetek, fények, jellemzők... címmel egyedi, eddig be nem mutatott zenei dokumentumokból nyílik tárlat a Thurzó-család hagyatékából a fejedelmi palotában (A), majd 15 órától ugyanott Thurzó Zoltán zongoraművész ad koncertet, 17 órától pedig a Lilliput Társulat előadása tekinthető meg a várszínházban.

Pénteken kellemes szórakozást nyújthat 17-20 óra között a középkori zenét játszó együttesek (Truverii, Hunyadi Cantores, Lupus Dacus) fellépése a váron belüli külső udvaron, illetve a Pro Art vonósnégyes produkciója a volt kaszárnyában (E). Minden bizonnyal látványos lesz a várhíd meghódítása tárgyú csatajelenet szombaton 19-20 óra között a várhídon és a várárok nyugati oldalán, valamint vasárnap 17-18 óra között a vár ostroma a nyugati kapunál és a Bethlen-bástya felőli várfalnál. A hétvége mindkét napján ugyanakkor 10-12 óra között íjászbemutatót tart a Pusztai Farkasok Egyesület, és pénteken (18-19 óra), illetve szombaton (16-20 óra) középkori harci jelenetekre is lehet számítani a váron belüli külső udvaron. Új kiállítások is nyílnak: szerdán 17 órakor a pékmúzeumban, 18 órától kendőkiállítás a fejedelmi palota dél-keleti szárnyában, vagy pénteken 18 órakor az állami egyetem képzőművészeti karának tárlata szintén a fejedelmi palotában. Természetesen a népi iparművészek standjainak és a vendéglátóipari egységeknek is jut majd hely, péntek este pedig Dan Aldea, Călin Pop és a Speak Floyd, szombaton a country zenét és feldolgozásokat játszó váradi Marian Filip, valamint a Taxi együttes, vasárnap este pedig a helybéli N. O. R. és a Baby Elvis látható, hallható a nagyszínpadon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!