ERDON Helyi hírek

2016.05.20. 11:35

Torkokra lépés és új foglalkozás

Ő vezette be a hivatalosan elismert foglalkozások közé a munkajogi szakértő munkakört: drd. Corneliu Benţe volt Nagyvárad vendége, és meghívóival együtt munkaügyi gondokról szólt.

Ő vezette be a hivatalosan elismert foglalkozások közé a munkajogi szakértő munkakört: drd. Corneliu Benţe volt Nagyvárad vendége, és meghívóival együtt munkaügyi gondokról szólt.

Szép álom a feketemunka megszüntetése, de gyakorlatban lehetetlen – mondta Corneliu Benţe, aki az úgynevezett munkajogi kávédélután első alkalmára érkezett Váradra. Ezt a rendezvényt időszakosnak szánja kitalálója, a Munkajogi Szakértők Országos Szövetsége, valamint az európai szakosított kutatóintézet, a LEXAcademy. Alkalmanként más és más romániai városban lesz ez a kvázi kávédélután, a premierjét tehát Váradon tartották, a várban lévő vállalkozói központban. Rengetegen jöttek el a rendezvényre, munkaadókkal, vállalkozókkal és szakszervezetisekkel telt meg a konferenciaterem, akik az egyéni munkaszerződések témakörében egyeztettekBenţével, valamint a megyei munkaügy (ITM) főfelügyelőjével, Marius Rotarral.

Kemény harc

A fórumot megelőzően a sajtó rendelkezésére álltak a szervezők. Corneliu Benţeel mondta: új foglalkozás a munkajogi szakértőség, és ezt ő maga vezettette be a foglalkozások hivatalos jegyzékébe, a CAEN-be, 2003-ban. Azóta megalakult szakmai tömörülésük, a Munkajogi Szakértők Országos Szövetsége is, most pedig azon dolgoznak, hogy a foglalkozás törvényi kereteit egyértelműbbé tegyék, ezt nemsokára benyújtják a parlamentnek.

Hogy konkrétan mit tesznek, arra az Erdély Onlinenak elmondta: egyrészt közvetítést ajánlanak a munkaadó és a munkavállaló között konfliktusok esetén, hogy ne kelljen perre menni (amit általában a munkaadó elveszít), ugyanakkor a megyei ITM-kel alakítanak ki partneri viszonyt, hasonló tanácsadói alkalmakat szervezve a vállalkozóknak, szakszervezetiseknek. Megerősítette tehát, hogy a feketemunka megszüntetése lehetetlen, szerinte ez Nyugaton sem sikerült, viszont a visszaszorítása lehetséges és szükséges. Szerinte ezt elsősorban adócsökkentésekkel lehet elérni, a munkáltatók szerint, valamint a munkavállalók jogaikra való oktatásával. A szakosított szövetségüknek különben száz tagja van, országosan pedig jelenleg mintegy hatszázan űzik ezt az új foglalkozást.

Házigazdaként jelen volt a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének képviseletében Ioan Lucian üzletember, aki hangsúlyozta: közben ők is már régóta együttműködnek az itteni ITM-vel azon cégek ellen, amelyek a fekete vagy szürke foglalkoztatási szférában ténykednek, a fehér rétegben dolgozók kárára. Lucianék működtetnek egy nonstop zöldvonalat is, ahol bárki bejelentheti a munkaügyi visszaéléseket. Ezek különben főleg az építőiparban gyakoriak – Lucian szerint „őrület, ami ott van” –, de sok más területen is. A befutó hívásokban megjelölt gondokat ellenőrzik, majd a szakhatósághoz továbbítják, amelynek kötelessége a kivizsgálás. Lucian úgy véli, „a Munkajogi Szakértők Országos Szövetsége finoman jár el, javasolja csak a feketemunkában érintett vállalkozóknak, hogy fehérítsenek – mi azonban tudjuk, hogy Biharban, de másutt is, az igazi ilyenek harcedzettek, úgyhogy nem ijednek meg javaslatoktól, ezért mi a torkukra lépünk”. A zöldszám ez: 0746.366.750.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!