ERDON Helyi hírek

2016.05.25. 14:13

Reptér: késéseket, rejtélyeket kérnek számon a sajtósok

Rendhagyó sajtótájékoztató volt a váradi reptéren, dániai vendégekkel: az itteni vezetők olyan összefüggéstelenül beszéltek, hogy egy újságíró sem értette, mit is szeretnének mondani, ezért a sajtó kérésére ahogy véget ért, meg is ismételték a tájékoztatót. A lényeg, hogy tovább késik a járatok indítása.

Rendhagyó sajtótájékoztató volt a váradi reptéren, dániai vendégekkel: az itteni vezetők olyan összefüggéstelenül beszéltek, hogy egy újságíró sem értette, mit is szeretnének mondani, ezért a sajtó kérésére ahogy véget ért, meg is ismételték a tájékoztatót. A lényeg, hogy tovább késik a járatok indítása.

Hiába ígérték a felújított, de kihasználatlan váradi nemzetközi(nek gondolt) repülőtér illetékesei és dán üzleti partnereik, még április elejére, hogy hivatalosan bejelentik, milyen nemzetközi járatok fognak üzemelni innen, ezt azóta sem tették meg. Sőt, mára újabb tájékoztatót hirdettek meg a reptérre – de a bejelentés még most is elmaradt. Mint ismeretes, évek óta ígérgetik, hogy nemzetközi járatok fognak itt fel- és leszállni, sőt, közben EU-s támogatásból ki is bővítették a repteret, de járatok sehol. Végül – mint akkor megírtuk – még februárban egy magáncégre bízták, persze fizetségért, hogy szerezzen, szervezzen be légitársaságokat. Ezt az LCG Denmark cégcsoport vállalta, amely számos üzletágban érintett, és romániai kirendeltségének vezetője, dr. Stefan Runcan még akkor azt mondta Nagyváradon, amikor a prefektúrán együttműködésről szóló okmányt írt alá az itteni reptér parancsnokával és az objektumot kezelő Megyei Tanács elnökével, hogy legkésőbb április elején bejelentik, mit intéztek. Ám a bejelentés elmaradt. Akkor a Megyei Tanács azt szivárogtatta ki, hogy amiatt, mert a dán cég vezetői lekéstek egy repülőt, és nem tudtak Váradra jönni – de úgy látszik, ez nem igaz. Ugyanis azóta sem volt fejlemény az ügyben, és a következő sajtótájékoztatót csak mára hívták össze. Ott már megjelent a LCG Denmark két helyettes vezetője, Bo Haugaard és Henning Arboe is, akik azt mondták, azért van ez a csúszás, mert itt május elsejéztek az emberek, meg ortodox húsvét volt – bár az nem derült ki, miben hátráltatta volna ez őket. Ám a precíz hivatalos bejelentéseket ezúttal sem tették meg arról, pontosan milyen járatok közlekednek majd.

Másról beszélnek

Amúgy más szempontból is érdekes volt e sajtótájékoztató. A reptéren ugyanis megjelent annak parancsnoka, Gheorghe Pasc, továbbá az objektumot kezelő Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa, és az LCG Denmark már említett két dániai és egy romániai vezetője, valamint a váradi onkológiai kórház vezetője és a Nutrientul sertésfarm képviselője. Az újságírók legnagyobb meglepetésére, bár románul beszéltek, senki semmit nem értett abból, mit szeretnének közölni, teljesen összefüggéstelenül szóltak a dánokról, az onkológiáról, állattenyésztésről, reptérről. Ezért a sajtósok végül lényegében megismételtették velük a tájékoztatót. Így derült ki aztán, egyáltalán miről van szó.

Nos, arról, hogy bár az az LCG Denmark továbbra sem tudja megmondani, milyen járatokat szerzett Váradnak, még bővítené is itt a tevékenységét. Ugyanis ez a cégcsoport számos üzletágban érintett, így aztán más téren is bizniszelni fog nálunk. Az LCG Denmark romániai kirendeltségének vezetője, dr. Stefan Runcan azt mondta: kétfajta járattípusban gondolkodnak, egyrészt állandó járatokról tárgyalnak egyes üzemeltetőkkel, de, hogy kikkel, azt nem szeretné megjelölni még mindig, akik 148 férőhelyes 737-es Boeinggel és 98 férőhelyes Superjettel bonyolítanák e járatokat – másrészt időnként különjáratokat szerveznének, turistáknak és olyanoknak, akik magukat gyógykezeltetni jönnek ide. Na és ha már gyógyászati célból utazókról is szó van, a cég felvette a kapcsolatot a váradi onkológiai klinikával, ide jönnének ugyanis páciensek repülővel. És a közvetítő LCG Denmark érdekelt lenne a klinika felszerelésével és gyógyszerekkel kapcsolatos bizniszben is. Sőt, a szintén jelen lévő sertéstenyészetben érdekelt üzletember, aki a Nutrientult képviselte, azt is elmondta, ő meg azért van itt, mert velük is tárgyalnak együttműködésről a dánok. De arra a kérdésre, hogy mégis miről, azt felelte: „Nagyon érdekes befektetésekről, amelyekről azonban részleteket csak később mondhatok”...

További furcsaság viszont, hogy a részletekről maguk a dánok sem beszéltek, viszont a tájékoztató végén utóbbiak kiosztottak egy angol nyelvű közleményt, amiben mégis vannak részletek. Eszerint tehát a következő van: az onkológiai klinika vezetőivel az LCG egészségügyi holding-része tárgyalt, vagyis a Lofberg Holding, és diagnosztikai készülékek, gyógyszerek beszállításában lennének érdekeltek; a Nutrientullal pedig az LCG Bio-Correction nevű cégcsoportja egyeztetett, és olyan telepek építéséről volt szó, amelyek az állattenyésztés során keletkező, és a talajvízbe jutó nitrogén mennyiségét csökkentenék. Sőt, az is kiderül az iratból, hogy „a megbeszélésekről a tárgyalók az LCG külön-külön érdekelt cégcsoportjainak tesznek jelentést Dániában, és ennek nyomán dől majd el, miféle kooperációk lehetségesek esetleg”.

Vissza a gépekhez

És hogy akkor mi van egyáltalán a repüléssel? Nos, erről pedig az LCG Logiscics Consulting Group nevű része tárgyal. Megbízóik, a Bihar Megyei Tanács képviselői a szerződés februári megkötésekor még azt ígérték, hogy az LCG közvetítői munkája nyomán augusztus 27-től közvetlen járatok indulhatnak innen Barcelonába, Londonba, Milánóba, Stuttgartba és „egy dániai városba”. Ma már – Barcelona kivételével - egészen más városokról volt szó a tájékoztatón. És amikor a sajtó számon kérte, hogy mi ez a változtatás, meg a véget nem érő ígérgetések, a Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa azt válaszolta: „hát, ha nem akarnak a cégek oda járatokat indítani, mi nem erőszakoskodhatunk”... A szokatlan tájékoztatót újabb, sokadik ígérettel zárta a reptér parancsnoka, Gheorghe Pasc, aki azt mondta: a jövő héten azon két, még mindig meg nem nevezhető légi szállítói cég képviselői jönnek Váradra tárgyalni, amelyeket az LCG hajtott fel, hogy járatokat üzemeltessenek. Hozzátette: „ezt követően tesszük meg a konkrétumokról a hivatalos bejelentést”...

A tervek

Jelen pillanatban a váradi reptér vezetői és az LCG szerint úgy néz ki, az eddig kiszivárogtatott célállomások már nem érvényesek. Ehelyett a következő városokat kötnék össze Váraddal, légi úton: Párizs, Frankfurt, Barcelona – és „esetleg Malmö”. Ezen városokba amúgy a közelben lévő kolozsvári és debreceni repterekről is el lehet jutni repülővel, de a várdaiak és a dánok szerint ez nem gond. A váradi légikikötőt kezelő Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa azt mondta: „ezek a célállomások már biztosak, csak a járatok további konkrétumairól kell még megegyezni” - ám a sajtósok a sokadik „biztos” ígéretet már kétkedve fogadták. Várják inkább, hogy pár hét múlva végül lesz-e valami, vagy akkor sem. Külön érdekesség, hogy a Megyei Tanács délután még közleményt is kiadott, abban meg a lehetséges célállomások között újra szerepel a már megígért, majd elvetett Milánó és London is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!