ERDON Helyi hírek

2016.05.11. 09:02

Mandátumzáró váradi tanácsülés

Nagy valószínűséggel utolsó ülését tartotta kedden kora délután a nagyváradi helyi tanács jelenlegi összetételében a városháza nagytermében.

Nagy valószínűséggel utolsó ülését tartotta kedden kora délután a nagyváradi helyi tanács jelenlegi összetételében a városháza nagytermében.

Meglehetősen rövidre sikerült a váradi önkormányzat 2012–2016 közötti időszakban mandátumot szerzett helyi tanácsának és városvezetésének feltehetőleg utolsó helyi tanácsülése. Történt ez egyrészt azért, mert csak egyetlen jelentősebb tervezet került fel a napirendre, a Nagyvárad és Szentmárton egyesítésére vonatkozó váradi referendum megszervezésére vonatkozó határozati javaslat, másrészt pedig azért, mert a meglehetősen sok hiányzó, és a Szociáldemokrata Párt frakciójának korábbról ismert álláspontja miatt levették a napirendről az összes olyan határozat-javaslatot, melyekben a városban építkezni akaró lakosok felajánlják telkül egy részét a városnak.

Legális működés

Mindazonáltal, választási kampány lévén, akadt némi vita a keddi ülésen, és ebben természetesen a fő ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt a hangadó. A váradi hőerőmű gőzkazánjának felújítására vonatkozó tervezet kapcsán Adrian Stanga azt kérdezte, ennek elfogadása segít-e abban, hogy az új, gázturbinás hőerőmű megkapja a működési engedélyt. Erre válaszolva Ilie Bolojan, a város polgármestere elmondta: a most előterjesztett határozati javaslat semmilyen összefüggésben sincs az új erőművel. Mint mondta, az új erőmű engedélyeztetése folyamatban van, de a gázturbinás hőerőmű a törvényeknek megfelelően működik. A határozatot egyébként, mely kimondja, hogy a régi hőerőmű gázkazánját öt hónap alatt 6,4 millió lejből felújítják abból a célból, hogy a károsanyag-kibocsátás 100 mg/Nmł alá csökkenjen, egyhangúlag szavazta meg a helyi tanács.

Kis fizetések

Nagyvárad 2015. évi pénzügyi jelentése kapcsán a szintén szociáldemokrata párti Adelina Coste, a párt váradi polgármesterjelöltje szólalt fel az ülésen azt kifogásolva, hogy a jelentés rózsaszínben festi le a város pénzügyi helyzetét, majd ellenpéldaként említette azt, hogy a város által sikertörténetként bemutatott ipari parkban állítása szerint hatszáz lejes fizetéseket kapnak a dolgozók, távolról sem olyan vonzóak tehát az ipari parkban megtelepedett vállalatok által kínált fizetések, mint ahogy a városvezetés ezt el akarja hitetni mindenkivel. Megkérdezte azt is, hogy milyen pénzből nyomtatták ki azt a kiskiadványt, amely a nagyváradi önkormányzat elmúlt négy évének megvalósításait ismerteti, és amely kiadványokat már nagyon sok postaládába bedobtak. Coste felvetéseire senki nem reagált, a pénzügyi jelentést pedig a szociáldemokraták ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Új ócskapiac

A Közterület-fenntartó idei évi beruházási listájának módosítására vonatkozó határozattervezet vitáján Adrian Stanga arra volt kíváncsi, hogy mennyibe fog kerülni az új ócskapiac megépítése. Válaszában Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó igazgatója elmondta, hogy most készül a megvalósíthatósági terv, és csak annak elkészülte után lehet majd megadni egy hozzávetőleges költségvetést. Az igazgató válasza kielégíthette a kérdezőt, a határozattervezet ugyanis egyhangú igen szavazással ment át a tanácson. A keddi ülés végén Ilie Bolojan kért szót, és jelezte, hogy a június 5-iki önkormányzati választások előtt nagy valószínűséggel ez volt az utolsó helyi tanácsülés. Megköszönte az elmúlt négy évben tevékenykedő tanácsosok közös munkáját és azt kívánta, hogy a következő megválasztott testület legalább ugyanannyit tegyen a városért, mint az, amelyiknek a mandátuma most járt le.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!