ERDON Helyi hírek

2016.05.16. 15:26

Klezmer koncert a neológ zsinagógában

Megnyílt a váradi közönség számára a nagyváradi neológ zsinagóga, ezentúl látogatható is. Vasárnap, a nagyváradi Hakeshet Klezemer Band koncertje alkalmából egy szabad hely sem maradt.

Megnyílt a váradi közönség számára a nagyváradi neológ zsinagóga, ezentúl látogatható is. Vasárnap, a nagyváradi Hakeshet Klezemer Band koncertje alkalmából egy szabad hely sem maradt.

Az ünnepség legelején Lucian Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal vagyonügyi igazgatóságának vezetője bejelentette, hogy a zsinagóga megnyílt a közönség számára, ezentúl hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap pedig 12 és 18 óra között látogatható. A zsidó lakosság fontos szerepet játszott Nagyvárad fejlődésében a XVIII. és XIX. században, s a nagyváradi hitközség most is aktív szerepet vállal a város életében. Reméli, tette hozzá, hogy a Zion neológ zsinagóga felújítása is hozzájárul ahhoz, hogy „Nagyvárad ismét elfoglalja helyét Európa turisztikai térképén”.

A harmadik

Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik időt találtak arra, hogy eljöjjenek a neológ zsinagóga felavatására. Ez egyébként az épület kulturális felavatása – az első kevéssel korábban volt, amikor műszakilag a felújítás legnagyobb részével elkészültek, a harmadik pedig akkor lesz, amikor a vallási élet is elkezdődik majd a zsinagógában. A későbbiek során elmondta: pár éve még nagyon kevesen hitték, hogy az épület visszanyeri régi fényét, s mindez legnagyobbrészt a polgármester „pozitív megátalkodottságának” köszönhető, aki mindent megtett azért, hogy teljesüljön ez a cél. A nagyváradi hitközségnek egyedül nem lett volna erre pénze, azzal együtt, hogy uniós támogatásokat is megpályázott. A felújítás több mint 1,5 millió euróba került és még mindig nem fejeződött be, hangzott el. Köszönettel tartoznak a zsinagóga melletti Bacio Dolce cukrászdának is, amely elvállalta a környező terület rendbehozatalát, hogy a környék ismét Nagyvárad valódi gyöngyszemévé váljon. „Köszönöm, hogy eljöttek, az Önök jelenléte itt azt bizonyítja, hogy érdeklődnek a szép, a művészet, a kultúra és nem utolsó sorban a mi vallásunk iránt” – mondta végül a hitközség elnöke.

Ritmikus taps

A megnyitó a Hakeshet Klezmer Band előadásával folytatódott. Mint elhangzott, a 2006 óta fennálló együttest választották ki arra, hogy a hazai klezmer zenét képviselje Argentínában, a tagok nemrég érkeztek haza Buenos Airesből. A mintegy egyórás előadást a közönség ritmikus tapssal díjazta. A kijáratnál a már említett cukrászda jóvoltából mindenki megkóstolhatta a tradicionális zsidó süteményeket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!