ERDON Helyi hírek

2016.05.10. 12:49

Gyerekek, szülők, pedagógusok ünnepeltek

Kézműves foglalkozás, májusfadíszítés, facsemete ültetés, táncoktatás zajlott az 1. sz. Speciális Oktatási Központ keddi iskolanapján. A lényeg a kellemes időtöltés volt, szülőkkel, gyerekekkel.

Kézműves foglalkozás, májusfadíszítés, facsemete ültetés, táncoktatás zajlott az 1. sz. Speciális Oktatási Központ keddi iskolanapján. A lényeg a kellemes időtöltés volt, szülőkkel, gyerekekkel.

„Saját magunkat ünnepeljük egy kicsit, úgy érzem, megérdemeljük, hiszen nagyon lelkes és nagyon kemény munkát tudunk a hátunk mögött” - mondta Oláh Andrea, a szeptember elsejétől megalakult intézmény igazgatója. „Hál Istennek egyre ismertebbek vagyunk a megyében, egyre több magyar szülő szerez tudomást arról, hogy fizikai vagy értelmi sérült gyermekét magyar speciális intézménybe írathatja, ahol szakképzett gyógypedagógusok, tanárok, logopédusok és kinetoterapeuták foglalkoznak velük” - tette hozzá.

Egyéni programterv

A tanintézet gyakorlatilag a megye összes magyar nyelvű speciális oktatási intézetét egyesíti Váradon, Érmihályfalván és Szalontán. Száz gyerek jár ide, háromtól tizennyolc éves korig, enyhén, közepesen és súlyosan sérültek egyaránt. Fiatal és nagyon elkötelezett tantestületük van, s mivel kis létszámúak a csoportok, lehetőség nyílik arra, hogy minden gyerek számára egyéni programtervet dolgozzanak ki, a fejlesztésben a tanár, a logopédus, a délutáni nevelő és a gyógytornász is közreműködik. Persze az a legjobb, ha eredményes a kommunikáció a szülőkkel és a családban is folytatják a gyermek fejlesztését, jegyezte meg az igazgató. Többek között azért is szervezték az iskolanapot, tudtuk meg, hogy ismerjék meg őket azok a szülők is, akik esetleg még nem tudnak róluk, lássák, tapasztalják, hogyan dolgoznak a gyerekekkel. Amint az igazgatónő fogalmazott: szeretné, ha a világ látná és elfogadná őket.

Májusfa

A rendezvény szervezésében Wagner Andrea logopédus, Kovács Krisztina logopédus, Végh Renáta gyógypedagógus közreműködött, de minden osztályfőnök és óvónő szerepet vállalt.

A délelőtt folyamán a gyerekek májusfa-díszeket készítettek, később gyerekek, szülők, pedagógusok kivonultak a Fő utcai épület udvarára, ahol közös éneklés következett, majd közösen feldíszítették a májusfát, később pedig virágokat és facsemetéket ültettek. Szenzoriális műhelyen, mozgásműhelyen és zeneműhelyen is részt vettek a gyerekek, majd a Szent Ferenc otthon dísztermében Benedek Árpád, a Csillagocska óvoda zenepedagógusának közreműködésével zenés-táncos foglalkozás zajlott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!